ALIMENTE: Reguli mai stricte privind siguranța și calitatea alimentelor produse de companiile românești, începând cu 1 iulie
Companiile românești prezente în hipermarketuri vor avea, începând cu data de 1 iulie, reguli mai stricte pentru certificarea producției de alimente și care vizează siguranța și calitatea alimentară. România devine a treia țară din Europa care recunoaște cel mai înalt standard în domeniu (IFS Food 7), prin care produsele sunt intens controlate.
Prin această certificare internațională, recunoscută oficial de autorități, producătorii își pot comercializa produsele în marile lanțuri de retail, dar să și exporte în toată lumea, inclusiv în piețe greu accesibile precum SUA.
„Am pus bazele unei colaborări transparente între IFS Management GmbH și ANSVSA, benefică pentru toate părțile implicate: autoritate, consumatori și operatori. Dorim să avem un parteneriat pe termen lung, iar anul viitor să avem statistici care să ne ajute să modificăm legislația în funcție de problemele identificate în auditurile IFS Food pe calitatea și siguranța alimentelor și să luăm măsuri imediate pentru a proteja consumatorii”, a declarat Mihai Ponea, director general al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cadrul conferinței IFS 2021, organizată de INAQ Consulting și IFS Management GmbH.
Certificarea este cu atât mai importantă cu cât dezvoltarea de produse alimentare românești sigure și de calitate poate să deschidă producătorilor români accesul către lanțurile mari din retail nu doar de la noi, ci și din străinătate.
„Singura soluție pentru companiile românești, care vor să se extindă sau care vor să exporte, rămâne obținerea unui pașaport internațional, un certificat IFS – INTERNATIONAL FEATURED STANDARDS, care să ateste siguranța și calitatea alimentelor, pentru consumator. Atât autoritățile, cât și companiile, sunt interesate să fie dezvoltată o bază de date premium, care să ateste siguranța și calitatea produselor, iar marile rețele de comercianți să-și extragă din aceasta cei mai buni parteneri”, a declarat Ionuț Nache, director general Inaq Consulting.
În primele trei luni ale acestui an, exportul de alimente și animale vii al României a scăzut cu 10,2% față de aceeași perioada a anului 2020, iar importurile au crescut 4,1%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
,,Această nouă certificare permite producătorilor de alimente să participe la negocieri sau licitații pentru mărcile proprii ale retailerilor, să aibă acces la rapoartele lunare centralizatoare care conțin alertele de siguranța alimentelor din întreaga lume și să exporte produsele inclusiv în SUA, pentru că cerințele sunt aliniate cu Food Safety Management Act (FSMA), legislația națională privind siguranța alimentelor”, a susținut Stephan Tromp, Managing Director IFS Mmanagement GMBH.
Conferința IFS 2021 s-a desfășurat în format digital și a reunit reprezentanți ai Autorității Nționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), ai producătorilor de produse alimentare și ai furnizorilor de servicii pentru FMCG și retail, ai marilor rețele comerciale din România, alături de partenerii și susținătorii evenimentului.
Ce este IFS FOOD 7
IFS Food 7 este un standard internațional privind calitatea și siguranța produselor alimentare care permite evaluarea sistemelor de management într-o abordare unitară și este recunoscut de Global Food Safety Initiative – GFSI (Inițiativa Globală pentru Siguranța Alimentelor).
Acesta permite auditarea furnizorilor ce fabrică produse alimentare sub marca proprie a lanțurilor de retail și en-gros şi a altor producători și se aplică doar companiilor producătoare de alimente sau celor care ambalează produse alimentare vrac.
Standardul se aplică în toate etapele de procesare a alimentelor, imediat după producătorul agricol primar, și include cerințe detaliate referitoare la infrastructura, mediul în care se fabrică produsele alimentare, bune practici de igienă și bune practici de fabricație.