Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Tendințe. Exporturile românești au fost reduse până la 40% în anumite sectoare. Veștile bune sunt puține

Tendințe. Exporturile românești au fost reduse până la 40% în anumite sectoare. Veștile bune sunt puține

Tendințe. Exporturile românești au fost reduse până la 40% în anumite sectoare. Veștile bune sunt puține

Uleiurile, combustibilii, băuturile alcoolice și tutunul sunt câteva dintre produsele românești al căror export a scăzut în ianuarie 2021 între 25 și aproape de 40% față de luna similară din 2020. La polul opus se află produsele chimice și derivatele lor, ce au înregistrat un plus de 20 de procente.

Pandemia afectează în continuare exporturile românești: faţă de ianuarie 2020, cele din ianuarie 2021 au scăzut cu 4,9%. Vestea bună pentru deficitul balanței comerciale este că importurile au fost reduse și mai mult, la 5,8%.

Concret, conform datelor prezentate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), în prima lună a acestui an exporturile FOB (acronim de la „Free On Board” – implică obligația vânzătorului de vămuire a mărfii pentru export) au însumat 5,4 miliarde euro.

Importurile CIF (acronim pentru „Cost, Insurance and Freight” – implică obligația vânzătorului de vămuire a mărfii pentru export) au însumat 6,6 miliarde euro.

Deficitul balanţei comerciale (FOB/ CIF) în ianuarie 2021 a fost  de 1,2 miliarde euro, mai mic cu 125 milioane euro decât cel înregistrat în ianuarie2020.

Marii perdanți ai exportului

Sectorul cu cea mai mare prăbușire este cel de uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală: scăderea este de 39,4%. Din fericire, ponderea în balanța economică nu este una semnificativă: doar 0,2% la tranzacții totale de 9,4 milioane euro.

Îngrijorătoare este zona de combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate, cu o scădere de 34,3%. Vorbim de tranzacții reduse la 158 milioane euro într-un sector ce reprezintă aproape 3% din totalul exporturilor.

O altă scădere consistentă a fost la băuturi și tutun, de 24,2%, respectiv tranzacții de doar 80 milioane euro pentru un sector ce reprezintă 1,5% din totalul exporturilor.

Performant a fost domeniul produselor chimice și derivate nespecificate: un plus de 20,6%, tranzacții de 268 milioane euro și o cotă de 5% din total exporturi.

Cea mai importantă pondere în structura exporturilor şi importurilor o au în continuare maşinile şi echipamentele de transport  (49,9% la export şi 37,7% la import) şi alte produse manufacturate (30,4% la export şi 29,4% la import).