Ada Kaleh sau „Insula Fortăreață” a fost o mică insulă de pe Dunăre, care a fost scufundată în timpul construcției centralei „Porțile de Fier” în 1970. Insula se afla la aproximativ 3 kilometri în aval de Orșova.
Ada Kaleh a fost locuită de la 1699 de musulmani din toate părțile Imperiului Otoman. Timp de 200 ani, aceștia făceau profit din pescuit, industria tutunului, cofetării turcești și turism.
Insula Orșova Nouă avea o moschee și numeroase alei întortocheate, fiind cunoscută ca port populat de navigatori, bucătari, pescari și producători de tutun, dar și ca un cuib de contrabandiști. Se produceau multe delicatese turcești, de la baklava la marmeladă de smochine și trandafiri. În urma discuțiile de pace din 1878 din Congresul de la Berlin de după războiul ruso-turc, când România și-a dobândit independența ca stat, insula a rămas o posesie de drept a sultanului otoman până la destrămarea imperiului în 1923, disputată cu Austro-Ungaria.
Unele românce, germane și maghiare din Orșova s-au căsătorit cu turci din Ada Kaleh. Cântăreții turci de pe insulă compuneau melodii populare pe diverse teme de război, folclor și de dragoste. Un recensământ al populației din 1913 arată că majoritatea locuitorilor erau turci balcanici și rromi musulmani din Rumeli Eyalet. Mare parte din populație practica sufismul. Bărbații purtau fes şi femeile çarşaf până când li s-a interzis să facă acest lucru după instaurarea Republicii Socialiste în România.
Locuitorii turci ai insulei au fost descriși de vizitatori ca fiind amabili, prietenoși, cu inima deschisă, cu un comportament exotic. Bărbații erau chipeși, iar femeile frumoase, trăiau în pace cu vecinii lor creștini din Orșova.
Între 1945 și 1951, familiile de turci au plecat din Turcia pentru că nu mai voiau să trăiască sub regimul comunist, iar altele au fost strămutate în Câmpia Bărăganului. În timpul construcției barajului ceaușist, în stilul lor caracteristic, comuniștii au mutat unele dintre structurile de pe insulă pe Insula Șimian din apropiere , inclusiv o parte din zidăria catacombelor cetății, moscheea, bazarul, casa lui Mahmut Pașa, cimitirul etc.
Comuniștii au distrus o comunitate. Ultimii turci rămași din Ada Kaleh au decis să emigreze în Turcia după evacuarea insulei. Au refuzat să se reinstaleze pe Insula Șimian. O mică parte din populație s-a mutat în Dobrogea și a încercat să construiască un nou oraș „Ada Kaleh ”.
Din păcate, construcția nu a fost niciodată finalizată. Odată cu Ada Kaleh, a fost scufundat și orașul Orșova Veche, cândva o fortăreață cu hanuri și grădini, construită pe locul unui castru roman de pe vremea împăratului Constantin cel Mare, scrie Adevărul.