„Podul lui Dumnezeu”, minunea naturii din Mehedinți despre care puțină lume știe. Legenda celui mai mare pod natural din România
„Podul lui Dumnezeu”, minunea naturii din Mehedinți, este un loc despre care puțină lume știe. Este cunoscut și sub numele de podul natural de la Ponoare și este al doilea ca mărime din Europa.
Această minune a naturii este situată pe drumul judeţean DJ 670, care leagă oraşul Baia de Aramă de toate localităţile rurale situate în zona montană a judeţului Mehedinţi.
Conform legendei, podul a fost aruncat peste un hău cu apă tulbure, din care oamenii erau pândiţi să fie traşi în iad de fiinţe bizare. Dumnezeu a fost cel care a amplasat podul acolo, cu scopul de a-l ajuta pe Sfântul Nicodim de numele căruia este legată istoria primei mănăstiri din Ţara – Vodiţa Românească, să treacă apa Tismanei, pentru a ridica întru slavă a doua sa ctitorie – celebra Mănăstire Tismana (1377).
Monument natural protejat
Podul de la Ponoare este monument natural protejat. Este cel mai mare pod natural din România şi al doilea ca mărime din Europa (30 metri lungime, 13 metri lăţime, 22 metri înălţime şi 9 metri grosime).
Timp de peste două sute de ani fost singurul din lume deschis traficului rutier.
Conform legendei, pe sub el curge un râu în care nu trăiește nicio vietate, din cauză că Nicodim i-a blestemat pe locuitorii de aici să nu aibă apă de băut din vadul lui fiindcă nu l-au lăsat să construiască în preajmă o mănăstire, conform Agerpres.
Șoseaua din România supranumită „Drumul Comorilor”. E mai frumoasă decât Transfăgărășan și Transalpina, dar puțini știu de ea
România este plină de locuri extrem de frumoase, cu peiseje desprinse parcă din poveștile cu zâne și feți-frumoși, de care, de cele mai multe ori, nu a auzit multă lume. Unul dintre aceste locuri de poveste este și Transrarăul (DJ175B), șoseaua supranumită ”Drumul Comorilor”, un drum montan care face legătura dintre Valea Bistriței și Valea Moldovei.
Drumul pornește din Pojorâta, urcă Munții Rarău până în apropiere de Pietrele Doamnei – Rarău și apoi coboară spre Valea Bistriței, până în localitatea Chiril. Acesta face legătura între drumul național DN17B și Masivul Rarău, iar după modernizarea terminată în 2014 a fost impusă restricția de tonaj, astfel încât drumul turistic să fie folosit doar de autoturisme și de autovehicule cu masa sub 3,5 tone, potrivit Wikipedia.
Ce vei putea găsi pe „Drumul Comorilor”
Dacă ai ajuns pe Transrarău, vei găsi cei mai frumoși 28 de km de drum montan pe care poți să îi parcurgi în România. Această porțiune de șosea montanp a fost botezată ”Drumul Comorilor”, făcând referire la peisajele care îți taie răsuflarea. Pe traseu vei descoperi o parte dintre comorile munților Rarău și Giumalău: peisaje încântătoare, Pietrele Doamnei, stâncile Adam și Eva, pârâul Izvorul Giumalău.
Există și o legendă legată de Pietrele Doamnei care spune că domnitorul Petru Rareș și-ar fi găsit în 1541 un loc în munții Rarău, în care și-ar fi adăpostit familia și o parte din avere. Fiind urmăriți de cotropitori, Doamna Elena, soția lui Petru Rareș, și fiul acestora s-au ascuns într-o peștera că să se roage, moment în care niște stânci s-ar fi desprins și ar fi căzut exact pe locul în care se află averea domnitorului, îngropandu-i (odată cu ea) și pe cotropitori, potrivit blog.travelminit.ro.