Producătorii de alimente vor fi obligați să se înscrie din decembrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi verificate calitatea și compoziția produselor, dar importatorii nu vor fi tratați la fel pentru că reprezentanții MADR spun că au uitat de ei, informează Mediafax.
Producătorii de alimente vor fi obligați să se înscrie din decembrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizați, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziția produselor și procesul tehnologic, potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern.
Astfel, producătorii își vor putea desfășura activitățile doar dacă sunt înregistrați în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) și dețin un certificat de înscriere. Aceștia se vor înscrie în registru cu datele de identificare și de contact, activitatea economică și denumirea produselor.
Registrul va fi înființat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici și pentru a cunoaște ce alimente se produc și în ce cantități. Înscrierea în registru este gratuită.
Măsura vizează toți producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăți comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice.
„Funcționarea registrului și cadrul legislativ fac obiectul unui proiect de ordonanță de urgență, care cred că va fi aprobat în maxim trei săptămâni. Din acel moment, producătorii alimentari au la dispoziție trei săptămâni pentru a se putea înscrie în RIA”, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu.
El a spus că neregulile care vor fi găsite la firme vor fi făcute publice pe site-ul ministerului.
Proiectul a fost lansat în urmă cu trei ani, dar între timp a suferit mai multe modificări. Cea mai importantă este eliminarea obligativității producătorului de a înscrie în registru și rețeta produselor.
Întrebați dacă importatorii de alimente vor fi obligați să se înscrie în registru, reprezentanții MADR spun că au uitat să-i menționeze în proiectul de act normativ.
„Dacă puneați această întrebare în urmă cu câteva săptămâni, acum ar fi apărut și ei în proiectul de act normativ. Am omis. Am uitat să ne referim și la ei în proiect. La o primă modificare a proiectului o să-i introducem și pe ei”, a declarat agenției Mediafax Iuliu Maloș, director în cadrul Direcției Generale de Industrie Alimentară.
Fructele, legumele și carnea din import se vând în magazine și piețe cu prețuri de două, trei și chiar zece ori mai mari decât cele cu care intră în țară, iar în unele cazuri cumpărătorul plătește pentru un produs alimentar și de 15-20 de ori mai mult față de valoarea de import.
Importurile de produse agroalimentare, băuturi și tutun s-au cifrat în primele nouă luni la aproape 3 miliarde de euro, în creștere cu aproape 10% față de perioada corespunzătoare din 2011. Anul trecut, aceste importuri au totalizat 3,7 miliarde de euro, mai mari cu aproape 13% decât în 2010, reise din datele INS. Calculele au fost făcute la cursurile medii de schimb.
Pentru a se putea înscrie în RIA și a obține certificatului necesar funcționării, producătorii vor depune la direcțiile județene pentru agricultură sau a municipiului București o cerere tip, însoțită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societații, obiectul activității economice și specificația tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat și aprobat de operatorul economic, dar și etapele fluxului tehnologic al produsului.
RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ai căror reprezentanți din cadrul direcțiilor județene vor verifica dacă datele și informațiile înscrise în cerere și în caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentanții MADR sunt obligați să păstreze confidențialitatea datelor înscrise în documentele primite.
Se vor înscrie în registru operatori din domeniul producției de lapte și produse lactate, carne și produse din carne, pâine și produse de morărit și panificație, al prelucrării și conservării fructelor și legumelor, uleiurilor și grăsimilor vegetale alimentare, zahărului și produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei și drojdiilor de panificație, al aromelor și sosurilor utilizate în industria alimentară etc.
La înscrierea în RIA, producătorii de alimente vor fi verificați dacă la fabricarea acestora respectă etapele procesului tehnologic de fabricație și compoziția produsului declarate în caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, și respectarea condițiilor de calitate impuse de lege.
Certificatul de înscriere în RIA se solicită în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ de către producătorii aflați în activitate și în 30 de zile de la punerea în funcțiune a fiecărei unități sau punct de lucru nou înființat.