Prima pagină » Economic » Mai multe state UE, printre care Franța și Italia, vizate de proceduri privind deficitul /ROMÂNIA nu a remediat problemele

Mai multe state UE, printre care Franța și Italia, vizate de proceduri privind deficitul /ROMÂNIA nu a remediat problemele

Mai multe state UE, printre care Franța și Italia, vizate de proceduri privind deficitul /ROMÂNIA nu a remediat problemele

Uniunea Europeană a inițiat, vineri, proceduri pentru corectarea deficitelor bugetare excesive în șapte state membre, printre care Franța și Italia, și a stabilit că România nu a aplicat măsurile corespunzătoare pentru remedierea problemelor.

”Consiliul UE a adoptat astăzi decizii prin care constată existența deficitelor excesive în Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia. În plus, Consiliul UE a stabilit că România, vizată de o procedură privind deficitul excesiv din 2020, nu a aplicat măsuri eficiente pentru corectarea deficitului, astfel că procedura rămâne deschisă”, anunță Consiliul Uniunii Europene.

Procedura deficitului excesiv are rolul de a asigura că toate statele membre UE revin la obiectivele bugetare și mențin disciplina financiară, evitând excesele. Obiectul general este menținerea unui nivel redus al datoriei guvernamentale și revenirea la niveluri sustenabile de îndatorare.

Potrivit reglementărilor, deficitul bugetar nu trebuie să depășească 3% din PIB, iar datoria suverană nu trebuie să depășească 60% din PIB.

România este pe locul trei la deficit excesiv în UE

În 2023, opt state UE au depășit cotele deficitului bugetar. Italia a avut un deficit guvernamental de 7,4%, Ungaria de 6,7%, iar România de 6,6%.

Deficitul bugetar al Franței a fost de 5,5% anul trecut, al Poloniei de 5,1%, iar al Maltei de 4,9%, în timp ce Slovacia a avut un deficit de 4,9%, iar Belgia de 4,4%.

Comisia Europeană a stabilit în iunie că România nu a acționat eficient pentru corectarea deficitului bugetar și a propus proceduri inclusiv împotriva altor țări, printre care se numără Franța, Italia și Polonia. Evaluările Comisiei Europene au fost aprobate vineri de Consiliul UE.

Paolo Gentiloni, comisarul Economiei, a îndemnat în iunie statele membre UE să adopte ”politici fiscale prudente”, în conformitate cu noile reglementări de guvernare financiară.

Foto: Profimedia

Citește și:

Scholz vrea intensificarea acțiunilor de combatere a IMIGRAȚIEI și anunță controale în interiorul Schengen

Finlanda a depistat o NAVĂ rusă în apele sale teritoriale, pe fondul tensiunilor extreme dintre NATO și Moscova

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și