Prima pagină » Economic » Mai mulți bani pentru 8 milioane de români. Cu cât au crescut conturile viitorilor pensionari cu Pilonul II. „Un pas bun în direcția corectă”

Mai mulți bani pentru 8 milioane de români. Cu cât au crescut conturile viitorilor pensionari cu Pilonul II. „Un pas bun în direcția corectă”

Mai mulți bani pentru 8 milioane de români. Cu cât au crescut conturile viitorilor pensionari cu Pilonul II. „Un pas bun în direcția corectă”

Cei 8,19 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii au început să acumuleze în aceste conturi mai mulți bani pentru anii când vor ieși din câmpul muncii, după ce contribuția a fost mărită din 1 ianuarie 2024. Sumele majorate se regăsesc, începând din luna martie, în viramentele către conturile administrate de cele șapte fonduri și, până la pensionare, în investițiile în economie.

  • Contul unui contribuabil la Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat a crescut, în medie, cu câteva zeci de lei lunar.
  • Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția virată la Pilonul II a crescut de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor României față de Uniunea Europeană prin PNRR.

Contribuția la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuția de asigurări sociale (25%).

Cele mai noi cifre

De exemplu, pentru un venit net de aproximativ 4.500 de lei, contribuția lunară a crescut de la aproape 250, cea din februarie, la 320 de lei, din martie (aferentă lunii ianuarie), potrivit informării unuia dintre fondurile de pensii.

Per ansamblul sistemului, creșterea este substanțială, după cum arată datele publicare de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Contribuțiile brute lunare virate în martie, aferente lunii ianuarie, au fost 1,45 de miliarde de lei, în creștere de la 1,26 de miliarde de lei în februarie (aferente lunii decembrie), potrivit datelor centralizate de ASF.

Contribuția medie pe participant a crescut de la 305,63 de lei, în decembrie (virată în februarie), la 358,49 de lei, în ianuarie (virată în martie).

La finalul anului 2023, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 15.700 lei, înregistrând o creștere de 28,25% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor ASF.

Investiții în economie

Valoarea activelor nete ale fondurilor au crescut la 134,89 miliarde de lei (aproximativ 26,9 miliarde de euro) în martie, de la 130,40 miliarde de lei în februarie. La înființarea pilonului, în mai 2008, activul era de 86,4 milioane de lei.

Din activele totale ale fondurilor de pensii, o mare parte, reglementă de ASF, merge către titlurile de stat, urmate, procentual de acțiuni.

Astfel, odată cu creșterea activelor, crește cu echivalentul procentului fix stabilit prin normele ASF.

În februarie (aferente lunii decembrie), activele totale erau de 130,44 miliarde de lei, din care 65,58% era ponderea investită în titluri, mai concret, 85,54 miliarde de lei.

În martie (aferente lunii ianuarie), din activele totale de 134,92 de miliarde de lei, ponderea de 65,39% dedicată titlurilor a însemnat echivalentul a 88,23 miliarde de lei.

„Pilonul II traversează în prezent o perioadă excelentă”

Contribuțiile sunt administrate de cele șapte fonduri de Pilon II, care au avut anul trecut un randament-record în cei peste 15 ani de existență, mult peste nivelul ratei inflației, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Pilonul II traversează în prezent o perioadă excelentă atât din punct de vedere al rezultatelor investiționale, cât și a stabilității legislative și piețelor financiare. Luna aceasta, Pilonul II împlinește 16 ani de administrare efectivă a unui viitor mai bun pentru peste 8 milioane de români: sumele totale au depășit 27 de miliarde de euro și sunt estimate să treacă de 30 de miliarde de euro până la finele anului, iar randamentul mediu anual se apropie de 8% pentru fiecare din cei 16 ani de funcționare”, a declarat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, pentru Gândul.

Astfel, odată cu creșterea de la 3,75% la 4,75% din cota de 25% de CAS care este virată în conturile a peste 8,1 milioane de români, la Pilonul II de pensii vor ajunge în 2024 peste 17,2 miliarde de lei, față de suma estimată de 12,6 miliarde de lei, conform documentelor guvernamentale.

Valoarea contribuțiilor majorate la 4,75% în martie 2024 este cu 50% mai mare decât în martie 2023 și cu 30% mai mare decât o lună obișnuită recentă (ianuarie 2024). Creșterea cotei de contribuție este un pas foarte bun în direcția corectă, care va accelera acumularea de capital în conturile românilor și care, în același timp, contribuie la finanțarea companiilor românești și a investițiilor publice, prin achiziția de titluri de stat”, a subliniat președintele APAPR.

Creșterea sumelor va fi de aproximativ 36% mai mult în 2024 față de 2023, de la 1,05 la 1,43 miliarde de lei pe lună, adică peste 380 de milioane de lei care vor putea fi investiți pe bursă, în principal în titluri de stat.

În plus, potrivit APAPR, regimul fiscal aplicat plăților făcute de fondurile de pensii private către beneficiari (participanți și moștenitori) s-a îmbunătățit începând cu 1 ianuarie 2024. Dacă până la finele lui 2023, baza de impozitare era întreaga sumă plătită de fondurile de pensii private către beneficiari, de la 1 ianuarie 2024, baza de impozitare se reduce doar la câștigul obținut prin investire de fondurile de pensii.

Pilonul II, randament-record în 2023, cu peste 10% mai mult decât rata inflației

Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare. Potrivit APAPR, cele șapte fonduri de pensii private obligatorii, Pilonul II, au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut.

Pe întreaga durată de funcționare (2008-2023), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82%, semnificativ peste inflație medie anuală de 4,35%.

În termeni monetari, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total, net de toate comisioanele percepute, de 36,9 miliarde de lei (7,4 miliarde de euro), în plus față de contribuțiile primite în administrare, exclusiv în beneficiul contributorilor, arată datele APAPR la 15 ani de funcționare.

Cum se încasează banii din Pilonul II

Un contribuabil la Pilonul II poate să beneficieze de suma acumulată în contul personal de pensie privată în trei situații:

  • atunci când obține decizia de pensionare pentru limita de vârstă din sistemul public de pensii;
  • atunci când obține decizia de pensionare pentru invaliditate (indiferent de grad);
  • în cazul decesului participantului la fond, suma poate fi revendicată de moștenitorii legali sau testamentari, după caz.

Legea prevede în prezent doar două opțiuni pentru încasarea banilor: se poate opta fie între o plată unică, integrală, pe loc, a sumei acumulate, fie pentru plăti lunare egale, eșalonate, pe durata a cel mult 5 ani (cel mult 60 de plăți lunare).

Înainte de a lua această decizie, APAPR recomandă participanților să întrebe administratorul fondului de pensii private ce regim fiscal se aplică în fiecare caz, adică ce impozite și contribuții se vor reține, administratorul fondului de pensii fiind cel care va calcula, reține și vira impozitele datorate către autoritățile fiscale.

Potrivit ASF, pe parcursul anului 2023 au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți în cuantum de 919 milioane de lei pentru 54.518 participanți și beneficiari.

Ca și modalitate de plată a activului personal net, în anul 2023, 71% dintre participanți/beneficiari au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate.

  • Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 323 milioane de lei și plăți eșalonate în valoare de circa 161 milioane de lei.
  • Au fost înregistrate plăți unice în cuantum de 105 milioane de lei și plăți eșalonate în cuantum de 37 milioane de lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.
  • Pentru invaliditate, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 227 milioane de lei aferent plăților unice și 66 milioane lei prin plăți eșalonate.

CITEȘTE ȘI:

Pilonul II, randament – record în 2023, cu peste 10% mai mult decât rata inflației. Cu cât cresc conturile românilor, odată cu majorarea contribuției

APAPR: O ambiguitate din Codul fiscal poate duce la impozitarea pensiilor private cu 15% sau 20%, cote introduse pentru pensiile speciale

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și