EXCLUSIV VIDEO | Mai poate statul să impună OMV Petrom taxa de solidaritate, după profitul-record anunțat? Bogdan Chirițoiu: ”Compania beneficiază de un profit foarte mare, fără legătură cu performanța”

Publicat: 09/02/2023, 10:00
Actualizat: 09/02/2023, 10:54

Bogdan Chirițoiu și-a exprimat și argumentat speranța, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că statul va putea să încaseze controversata taxă de solidaritate, după profiturile uriașe realizate anul trecut, când prețurile la energie – implicit inflația – au luat-o razna. Președintele Consiliul Concurenței subliniază că face declarațiile pe acest subiect în nume personal, dat fiind că instituția pe care o conduce nu are atribuții în această speță legată de fiscalitate.

Bogdan Chirițoiu consideră că OMV Petrom ar trebui să achite taxa de solidaritate pentru profiturile excepționale stabilită de statul român, prin preluarea în legislația națională a normelor europene, și speră ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să găsească o modalitate să o încaseze, în contextul în care datele preliminare pe 2022 ale celei mai mari companii integrate de energie din sud-estul Europei arată că se încadrează sub plafonul de 75% din cifra de afaceri obținută în sectoarele definite de regulamentul de la nivel comunitar.

Întrebarea adresată președintelui Consiliului Concurenței la GÂNDUL EXCLUSIV vine după ce, pe 2 februarie, OMV Petrom, companie controlată de austrieci, dar din care deține aproape 21%, a anunțat rezultate-record pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022. Creșterea prețurilor din domeniul energiei din 2022 i-a adus celei mai importante companii integrate de petrol și gaze din România un profit net record de 10,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 2,1 miliarde de euro, de aproape patru ori mai mult decât cel obținut în anul precedent, de 2,86 miliarde de lei. În plus, oficialii companiei au reafirmat că, potrivit calculelor proprii, nu datorează taxa de solidaritate statului român.

„Companiile trebuie să împartă cumva profitul ăsta nemuncit”

Întrebat care este punctul său de vedere privind taxa de solidaritate, președintele Consiliului Concurenței și-a exprimat „opinia cetățeanului” Bogdan Chirițoiu.

„Nu am o calitate oficială în acest subiect”, a spus șeful instituției care a amendat compania acum mai bine de un deceniu, în 2012, pentru încălcarea Legii concurenței.

Aici vorbim de fiscalitate, care este la ANAF, nu e la noi. Am văzut în ultimele zile opinii în zona publică și care m-au surprins, la oameni reputați, care spuneau: Consiliul trebuie să se ocupe de profiturile multinaționalelor, să nu fie exportate în străinătate, Consiliul să nu lase să intre cereale ieftine din Ucraina. Necazul e că asta Consiliul nu poate să facă. Poate face destul de multe, dar nu poate face legi, fiscalitate nu poate Consiliul să facă, nici politică comercială nu poate să facă, nici măcar România nu poate să facă, numai Uniunea poate să o facă. Consiliul nu poate să oblige OMV Petrom să plătească o taxa de solidaritate”, a explicat Bogdan Chirițoiu.

Șeful Consiliului Concurenței a amintit de taxele pe care cel mai mare contribuabil la buget le plătește în ultimii ani.

„Profiturile au crescut foarte mult în ultimul an. De ce? Pentru că a crescut și prețul gazelor, și al petrolului, OMV Petrom le scoate cu aceleași costuri din pământ, că de aici vin profiturile, nu vin de la marja lor din benzinării. Situația din rafinării s-a îmbunătățit, dar nici de acolo nu vin, ci în special pentru că a crescut prețul petrolului scos din pământ, și gazul, în bună măsură din cauza războiului. Și de asta toate companiile petroliere care au resurse, sonde, au câștiguri foarte mari, vedem Shell, Exxon”, a detaliat Bogdan Chirițoiu.

Acesta a fost contextul în care guvernele, în frunte cu Executivul comunitar, au început să caute variante pentru a taxa profiturile uriașe ale companiilor cu activități în cinci ramuri din energie, care au depășit semnificativ media ultimilor ani.

Ce fac guvernele? Zic: Domnule, profitul ăsta nu este, totuși, un profit pe care tu l-ai muncit, nu ai făcut tu ceva excepțional în anul ăsta, nu ai devenit mai eficient, e un profit conjunctural. Și atunci, hai să împărțim un pic norocul ăsta care ți-a venit ție, hai împarte-l cu statul, pentru că pentru tine e un noroc creșterea prețurilor la gaze, la combustibil, dar pentru mine, stat, nu este niciun noroc, eu trebuie să subvenționez o droaie de industrii, să protejez o droaie de consumatori, îmi trebuie bani”, a explicat șeful Consiliul Concurenței.

„Sper că ANAF va reuși să încaseze această taxă de solidaritate de la Petrom”, a conchis Bogdan Chirițoiu, amintind că responsabilii pe fiscalitate sunt în discuții cu oficialii Comisiei Europene cu privire la modul de aplicare a normativului european.

„Nu pot decât să spun că, în principiu, asta este logica, de aceea avem regulamentul, pentru că acele companii care au beneficiat de o conjunctură economică, nu au făcut nimic ilegal, dar sunt beneficiarele unei conjuncturi favorabile pentru ele și defavorabile pentru stat, trebuie să împartă cumva profitul ăsta nemuncit, asta este logica.

Și Petrom ar trebui să fie… , da, compania beneficiază de un profit foarte mare, care nu are legătură directă cu performanța lor, nu e ilegal, nu a zic nimeni că au făcut ceva incorect”, subliniat Bogdan Chirițoiu.

Câți bani estima să încaseze statul din taxa de solidaritate

Contribuția de solidaritate pentru anul fiscal 2022 a fost impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186, publicată în 29 decembrie 2022, după ce autoritățile române au transpus regulamentul dedicat decis la nivel european.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, a transmis OMV Petrom.

Cumulat, segmentele Explorare și Producție, plus Rafinare și Marketing, cele care sunt vizate de contribuția de solidaritate, ar însuma sub pragul de 75% din totalul vânzărilor consolidate. Conform datelor consolidate neauditate, vânzările totale au ajuns la 78,25 miliarde de lei, din care cele aferente segmentului Explorare și Producție – 16,27 miliarde de lei, iar Rafinare și Marketing – 31,26 miliarde de lei, deci însumat 47,63 de miliarde lei, ceea ce reprezintă sub 61% din veniturile totale, și ar conține și elemente care nu sunt incluse în reglementările OUG 186/2022.

Totuși, compania a apreciat că pot apărea noi modificări în regimul fiscal aplicabil.

„Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanță urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom”, a transmis Grupul, în raportul publicat pe 2 februarie.

Din nota de fundamentare a OUG 186/2022 se poate vedea cât estimase statul că va încasa prin această nouă taxă, estimare din care reiese că luase în calcul și o sumă considerabilă de la OMV Petrom, care este deținută în proporție de 51,1% de compania-mamă din Austria, 20,6 % de statul român, prin Ministerul Energiei, iar restul de persoane juridice (24,7%) și fizice (3,3%), conform datelor oficiale la 31 decembrie 2022.

Mai concret, Guvernul estimase că, din această suprataxă, bugetul de stat ar putea câștiga aproximativ un miliard de euro în acest an.

„Venitul din contribuția de solidaritate a fost estimat pentru anul 2023 la circa 3,9 miliarde lei, pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor”, conform notei de fundamentare a OUG 186/2022.

De precizat că a doua mare companie din energie din țară vizată de regulamentul european, Romgaz, a estimat că va plăti 906,1 milioane de lei „contribuția de solidaritate”, conform Referatul privind bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023, dat publicității la câteva zile după anunțul OMV Petrom.

Urmărește interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, despre piața energiei: „Folosim toate instrumentele pe care le avem ca să încercăm să ținem lucrurile sub control”

EXCLUSIV VIDEO | Poate România să absoarbă fondurile europene pe care le are la dispoziție? Bogdan Chirițoiu: ”Este bine că acești bani intră în economie, dar trebuie să fim atenți să nu ajungă prea mulți la unele companii”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri