Fermierii din România, afectaţi de secetă, mai o o singură zi la dispoziţie pentru a solicita ajutorul statului. APIA anunţă că cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, pot fi depuse până pe 15 septembrie.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, se depun până la data de 15 septembrie, inclusiv. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul APIA, accesând adresa www.apia.org.ro.
Cererile se depun la Centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe raza cărora a fost depusă Cererea unică de plată în Campania 2020. Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele solicitate poate fi transmisă şi prin fax, poştă sau e-mail.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, iar ajutorul de stat nu poate depăşi suprafaţa culturii declarate în cererea unică de plată 2020.
Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat sunt diferite în funcţie de culturi. La grâu şi la secară se acordă 925 de lei la hectar, la triticale 805 de lei/ha, la orz 912 de lei/ha, la orzoaică 951 lei/ha, la ovăz 772 de lei/ha şi la rapiţă 1002 de lei la hectar.
Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, a anunțat că Ordonanţa de Urgenţă prin care fermierii afectaţi de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobată de Comisia Europeană.
„Ştim cu toţii că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu şi-a dorit să trecem prin secetă şi COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri – n.r.) a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepţional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond şi, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenţi sunt rambursaţi de la Comisia Europeană”, a spus oficialul ministerial, care a participat, miercuri, la o conferinţă de presă organizată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, potrivit Agerpres.