Mall-ul din România construit cu 25 de milioane de euro și vândut cu 800 de euro
Dezvoltatorul imobiliar GTC a vândut mall-ul Galleria Suceava, tranzacție încheiată în vara acestui an, cu 800 de euro, în condițiile în care investiția pentru construcția acestuia s-a ridicat la 25 de milioane de euro.
Mall-ul a fost preluat de o firmă deținută de omul de afaceri Costică Tudosă, din Suceva.
În raportul financiar al dezvoltatorului imobiliar se arată că mall-ul, cu o suprafață de 10.800 de metri pătrați, a fost vândut în luna iulie pentru 800.000 de euro, în timp ce centrele comerciale din Piatra Neamț și Buzău sunt în continuare de vânzare. Cele trei centre comerciale s-au confruntat cu dificultăți în ultimii ani, iar cel din Suceava a rămas fără niciun chiriaș înainte de a fi vândut.
GTC mai deține un centru comercial sub brandul Galleria, la Arad, iar portofoliul de retail era evaluat la finele lunii septembrie la 35,1 milioane de euro, în stagnare față de trimestrul anterior. Gradul mediu de ocupare al centrelor este de 88%, iar chiria medie este de 4,4 euro/mp/lună.
Totodată, dezvoltatorul israelian este proprietarul complexului de birouri City Gate din Piața Presei din București. Complexul, cu o suprafață de 48.000 de metri pătrați, era evaluat la sfârșitul primelor nouă luni la 159 de milioane de euro, nivel similar cu cel de la finele lunii iunie. Cele două clădiri de birouri care formează complexul sunt ocupate în proporție de 96%, iar chiria medie este de 21,5 euro/mp/lună.
GTC a avut venituri de 23, 4 milioane euro în primele nouă luni în România și Bulgaria, față de 21 milioane euro în aceeași perioadă a anului trecut.
Costurile totale înregistrate de companie în cele două țări au crescut de la 12,8 milioane euro la 13,8 milioane euro, astfel rezultând un profit brut de 9,6 milioane euro, față de 8,2 milioane euro în primele nouă luni din 2012.
GTC a anunțat în luna mai că nu mai poate construi mall-ul Galleria București, după ce autoritățile au clasificat terenul ca zonă verde, destinată altor scopuri. Compania a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro în urma acestei decizii, reprezentând două treimi din valoarea terenului. Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada București-Ploiești. GTC estimează că ar putea recupera 7 milioane euro în urma exproprierii.
GTC mai deține în București două complexuri rezidențiale, Rose Garden și Felicity.
GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta un complex de birouri, lângă Piața Presei în București, însă începerea construcției a fost întâziată din cauza lipsei finanțării.
Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia și Ucraina, unde deține active de 1,7 miliarde de euro.