„Mâncarea din România este mai scumpă decât cea din Germania”. Explicația directorului Selgros România
Mâncarea din România este mai scumpă decât cea din Germania, în special din cauza nivelului ridicat al TVA-ului, dar și pentru că produsele din România sunt procesate din alimente importate, a precizat miercuri Alexandru Vlad, directorul general Selgros România, la emisiunea ZF LIVE.
„Este adevărat (că alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din Germania n.r.). Situația are două cauze. Una se poate corecta repede, a doua ceva mai greu. Prima cauză este TVA-ul. Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană unde avem un TVA flat, de 24%, extrem de mare, atât pentru pâine cât și pentru mașini de lux, ceea ce este un lucru nefiresc”, a precizat Vlad.
În opinia sa, acest „impozit indirect pe consum” (TVA-ul n.r.) nu ar trebui să-i afecteze în egală măsură și pe cei care își cumpără un iaht și pe românii cu venituri mici care își cumpără pâine.
„Suntem convinși și aici nu vorbesc numai în numele Selgros ci și al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, suntem convinși că reducerea substanțială a TVA-ului la bunurile alimentare, nu numai că ar duce la o scădere imediată a prețului brut a acelor bunuri, ci nu ar crea o mare problemă bugetară pe termen mediu și lung”, a precizat directorul Selgros.
Vlad: „Nu cred că cineva își imaginează că toată brânza din România e făcută cu lapte de aici”
Al doilea motiv care explică diferența de preț dintre alimentele din România și cele din Germania este faptul că lanțul alimentar nu începe în România. Cu toate că marile magazine comercializează în special produse românești, acestea au fost procesate cu materie primă din străinătate.
„Aici e marea noastră problemă. Mai avem câțiva producători români care asigură începerea lanțului la carne. Dacă vorbim de brânzeturi, lucrurile sunt mai complicate. Nu cred că cineva își imaginează că toată brânza din România e făcută cu lapte din România. Între 85 și 90% din produsele alimentare pe care le vindem sunt produse românești produse cu materie primă din import. Prețul este definit în primul rând de cursul leu/euro. Nici nu vreau să mă gândeasc ce s-ar întâmpla cu prețul alimentelor de bază dacă ar sări cursul”, a adăugat Vlad.
Directorul Selgros a precizat că ponderea materiei prime în produsul finit este foarte mare, dar și că producătorii români nu au aceeași putere de negociere ca marile companii din vestul Europei.
„Dacă se duce un producător de mezeluri în Danemarca să cumpere carne, el nu va primi prețul unul mare producător din vest pentru că nu are puterea financiară, puterea de negociere. Va cumpăra scump, va mai avea și transportul și atunci începe acest lanț scump și chiar dacă marjele sunt mici pe tot lanțul, produsul finit este scump pentru că începe prost”, a arătat el.
Urmăriți pe ZF LIVE interviul integral cu Alexandru Vlad, directorul general Selgros