Mandatul CEO-ului Tarom, Christian Heinzmann, se va încheia pe 19 noiembrie, a declarat marți ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, după ce belgianul anunțase anterior că își dorește să-și continue activitatea în cadrul companiei aeriene și după această dată.
„Mandatul domnului Heinzmann se va termina pe 19 noiembrie. Ceea ce i-am cerut domnului Heinzmann a fost să vedem și noi care sunt măsurile pe care dorește să le implementeze până la 19 noiembrie și în ce fel acestea vor avea un impact pozitiv asupra companiei. Acesta este singurul lucru care mă interesează și ne interesează la minister: compania Tarom să fie eficientă și ce măsuri sunt luate”, a afirmat ministrul Transporturilor, răspunzând unei întrebări.
Ea a menționat că deocamdată nu au început procedurile pentru alegerea unui înlocuitor al lui Heinzamann.
La finalul lunii iunie, Heinzmann declara agenției MEDIAFAX că a semnat un document la solicitarea președintelui Consiliului de Administrație, Dan Pascariu, care prevede printre altele că durata mandatului său a fost redusă de la patru ani la un an, menționând că până în luna noiembrie își va păstra funcția de CEO și responsabilitățile aferente.
În replică, șeful CA, Dan Pascariu, afirma la vremea respectivă că există mai multe nemulțumiri la adresa activității lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.
CA-ul Tarom a hotărât la 22 iunie să urgenteze aplicarea măsurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade în funcția de administrator-director executiv.
Heinzmann a anunțat recent că va discuta situația sa cu ministrul Transporturilor, de la care așteaptă un răspuns.
Tarom a încheiat primul semestru cu pierderi de 63 milioane lei, în scădere față de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumătate a anului trecut. Venituri operaționale au atins 534 milioane lei, față de 498 milioane lei la jumătatea anului trecut.
Planul de management, aprobat de Consiliul de Administrație în luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmând ca în 2015 și 2016 compania să realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.
Compania urmărește de asemenea o creștere a numărului de pasageri transportați cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane în acest an la 2,6 milioane în 2016, și o majorare a gradului de încărcare a aeronavelor, de la 68% în acest an la 75% în 2016.
Heinzmann, cetățean belgian cu o experiență de peste 25 de ani în industria aviatică, și-a început mandatul la Tarom în noiembrie 2012.
Tarom are o flotă formată din 24 aeronave, Airbus, Boeing și ATR.