Marea Britanie a reintrat oficial în recesiune. Cum va fi afectată România
Marea Britanie, a patra cea mai mare economie din Europa, a reintrat oficial în recesiune. Anunțul a fost făcut astăzi de către Institutul britanic de Statistică, citat de Bloomberg.
PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut și a continuat să scadă cu 0,2% în primele trei luni ale anului 2012. Astfel, statul a reintrat oficial în recesiune statistică, definită drept două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut.
„Acesta (raportul institutului de statistică n.r.) nu sprijină programul de consolidare fiscală, prin urmare guvernul trebuie să fie îngrijorat”, a precizat Philip Rush, economist la Nomura International. Cabinetul premierului David Cameron a fost criticat dur pentru măsurile de reducere a cheltuielilor din sectorul public, dar și pentru relația pe care unii dintre miniștri săi o au cu Rupert Mordoch, patronul gigantului media News Corp.
Anunțul făcut miercuri vine în contextul în care veștile privind situația economică a blocului euro, cea mai mare piață de export a Marii Britanii, nu sunt îmbucurătoare. Criza datoriilor de stat continuă să se accentueze în Spania, Grecia, dar și Portugalia sau Italia.
Economia Marii Britanii s-a contractat pe fondul rezultatelor slabe înregistrate în sectorul construcțiilor.
Marea Britanie s-a mai confruntat cu o dublă recesiune, termen folosit pentru a descrie o perioadă de contractare a economiei urmată de o perioadă de creștere și ulterior o nouă contractare, în anii 1970.
Impactul asura României
Reintrarea Marii Brianii în recesiune se va resimți indirect și asupra economiei din România. Costul de împrumut al statului român ar putea crește pe fondul tensiunilor de pe piețele financiare internaționale unde neîncrederea investitorilor străini ar putea mări dobânzile.
Creșterea acestor dobânzi va însemna că România va reuși să-și finanțeze datoriile mai scump.