Marea Britanie propune măsuri dure pentru sistemul bancar. Băncile care nu se vor conforma riscă să fie închise
Marea Britanie intenționează să înăsprească legile care reglementează activitatea din sectorul bancar astfel încât economiile britanicilor să fie protejate de investițiile potențial riscante din portofoliile instituțiilor financiare, scrie The Telegraph.
George Osborne, ministrul britanic de Finanțe, a promis luni „resetarea” sistemului bancar, anunțând o serie de măsuri care să „electrifice” gardul de protecție care separă operațiunile comerciale obișnuite ale băncilor precum acordarea de credite și de depozite, de diviziile de investiții.
Practic, în situația în care noua instituție care va reglementa activitatea băncilor din Marea Britanie, respectiv Autoritatea pentru Reglementare Prudențială, va constata abateri de la regulament, guvernul va putea dispune dizolvarea băncii.
Reprezentanții industriei bancare și-au exprimat dezacordul cu privire la pachetul legislativ propus. Asociația bancherilor britanici a calificat drept „regretabilă” inițiativa executivului.
„Pentru investitori vor exista incertitudini, astfel încât băncile vor avea dificultăți în atragerea de capital ceea ce va însemna că vor avea mai puțini bani pe care să-i împrumute companiilor”, este de părere Anthony Browne, director executiv al asociației.
„Nicio altă economie importantă nu ia în considerare o îndepărtare de la modelul bancar universal pentru că astfel s-ar reduce abilitatea băncilor de a pune la dispoziția companiilor serviciile solicitate. Această decizie va dăuna atractivității Londrei drept centru financiar global”, a precizat Browne.
Propunerile formulate de guvernul britanic pe baza recomandărilor Comisiei Independente privind Sistemul Bancar, un organism înființat în 2007 în timpul crizei financiare globale, au fost trimise luni în parlament și ar urma să fie aprobate într-un an de zile.
„Nu vom repeta greșelile trecutului”, a subliniat ministrul britanic de Finanțe.
„Țara noastră a plătit mai scump decât orice altă economie mare pentru greșelile din sistemul bancar. Supărarea oamenilor este reală. Haideți să transformăm această forță distructivă într-o forță care să aducă schimbarea”, a comentat Osborne.
În afară de noul pachet legislativ, ministrul a propus sporirea puterii băncii centrale astfel încât aceasta să urmărească etica instituțiilor financiare și cultura profesională a acestora. Totodată, se are în vedere majorarea competitivității prin înlesnirea procedurii de schimbare a contului de la o bancă la alta.
Ministrul britanic de Finanțe a precizat că pe lângă importanța dezbaterii publice pe tema măsurilor suplimentare de reglementare în sistemul bancar este necesar să fie subliniată și importanța industriei în economia britanică.
Pentru a transmite un mesaj în acest sens, Osborne a ținut discursul privind trimiterea măsurilor în Parlament la sediul băncii JP Morgan.