Marea Britanie se confruntă cu efecte economice pe termen lung din cauza BREXIT
Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a avut impact semnificativ asupra economiei britanice, prin reducerea ritmului creșterii economice și amplificarea inflației, constată specialiștii companiei multinaționale de investiții Goldman Sachs Group Inc., conform grupului media Bloomberg.
Potrivit raportului de evaluare, PIB-ul Marii Britanii a avut evoluții mai slabe cu circa 5%, ca urmare a reducerii schimburilor comerciale internaționale, a încetinirii investițiilor și a diminuării numărului imigranților veniți din principalii parteneri comerciali.
”Dovezile indică reduceri semnificative, pe termen lung, în materie de producție. Începând de la referendumul din 2016 privind apartenența la UE, Marea Britanie a avut performanțe mai slabe comparativ cu alte economii avansate”, arată raportul.
Concluziile grupului multinațional de investiții Goldman Sachs corespund cu evaluările altor entități privind impactul Brexit. Potrivit Oficiului britanic pentru Responsabilitate Bugetară, PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 4% din cauza Brexit.
Jonathan Haskel, un oficial din cadrul Băncii Angliei (BoE), a declarat în 2023 că fiecare familie britanică a suportat costuri de circa 1.000 de lire sterline (1.170 de euro) din cauza Brexit.
De la începerea mandatului, în 2022, premierul Rishi Sunak depune eforturi pentru îmbunătățirea performanțelor economice. Un raport care urmează să fie publicat peste câteva zile va arăta dacă Marea Britanie a intrat în recesiune tehnică.
Grupul Goldman Sachs a subliniat că nu toate problemele economice ale Marii Britanii pot fi atribuite retragerii din UE, menționând printre factori criza pandemiei și creșterile semnificative ale prețurilor energiei ca efect al invaziei militare ruse în Ucraina.
În același timp, unii economiști, mai ales cei favorabili retragerii din UE, au notat că PIB-ul Marii Britanii l-a depășit pe cel al Germaniei și Italiei începând din 2016.
Rata inflației în Marea Britanie a fost de 4,0% în decembrie 2023, o scădere aproape la jumătate comparativ cu nivelul de la începutul anului 2023. Potrivit Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), economia Marii Britanii a avut o creștere de 0,6% în 2023, iar pentru 2024 estimarea este de 0,7%.
Foto: Profimedia
Citește și:
Germania este preocupată de afirmațiile lui Trump și cere consolidarea APĂRĂRII Uniunii Europene