Marea Britanie va părăsi și uniunea vamală după Brexit
„Regatul Unit va părăsi uniunea vamală atunci când vom ieși din Uniunea Europeană. Bineînțeles, vom negocia viitoare aranjamente vamale cu Uniunea Europeană și am stabilit trei obiective”, a precizat May pe marginea unui summit UE din Bulgaria.
Cele trei obiective ale Marii Britanii sunt restabilirea controlului asupra politicii comerciale (deocamdată controlată de Bruxelles), eliminarea oricăror impedimente în calea comerțului cu Uniunea Europeană și menținerea circulației libere între Marea Britanie și Irlanda.
Surse anonime citate de Reuters au precizat, însă, că, în situația în care o înțelegere cu Uniunea nu este încheiată în timp util (adică până pe 29 martie 2019), Marea Britanie ar putea totuși să păstreze tarifele vamale ale Uniunii până după decembrie 2020, cel puțin o perioadă de timp.
Acestă situație s-ar datora faptului că Marea Britanie nu trebuie să negocieze doar Brexitul propriu-zis, ci și acordul pe care-l va avea cu Uniunea Europeană dupa ce el se produce. În alte cuvinte, are de negociat două tratate.
În cadrul Uniunii Europene nu există taxe vamale, ele aplicându-se doar partenerilor comerciali din afara ei și fiind stabilite de Consiliul Uniunii Europene. Fără uniunea vamală nu ar exista nici piața internă, adică spațiul care le permite întreprinderilor să își vândă mărfurile și să investească în orice alt stat membru al UE. Uniunea vamală a fost înfințată în 1968 pe bazele puse deja de Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și de Benelux.