Marele jaf din pădure. Cum vrea Doina Pană să îi descurajeze pe hoții de lemn

Publicat: 20 10. 2014, 20:00
Actualizat: 22 03. 2019, 10:59

Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, a declarat luni, la Oradea, că după ce a fost modificat Codul silvic, se are în vedere rediscutarea Statutului personalului silvic, pentru a sprijini lucrătorii din domeniu, dar și pentru a înăspri sancțiunile, potrivit Agerpres.

„Ca un pas următor, pe lângă Codul silvic, vom relua în discuție Statutul personalului silvic. O vom face împreună cu sindicatele din domeniu, așa cum este firesc să se întâmple, cu ce lucruri putem să venim în sprijinul celor care lucrează în domeniu, dar și cu ce putem să înăsprim, ca sancționare, eventual cu suspendarea dreptului de a practica în momentul în care pe raza de care se ocupă apar foarte multe cioate descoperite. Deci se vor aspri și sancțiunile, dar vrem să venim și cu niște drepturi”, a afirmat Doina Pană.

Ministrul delegat a menționat că au existat voci în cadrul discuțiilor din Parlament de la comisii privind Codul silvic care propuneau să apară înăspriri pentru responsabilii silvici în ‘curtea’ cărora s-au întâmplat tăieri ilegale sau înainte să se pronunțe justiția.

‘Noi am considerat că nu e locul potrivit în Codul silvic, deoarece Codul silvic trebuie să fie un fel de Biblie pentru exploatarea durabilă a pădurii și locul acestor discuții trebuie să fie în Statutul personalului silvic. Așa că vom discuta, separat de Codul Silvic, Statutul personalului silvic’, a subliniat ministrul.

La întâlnirea pe care a avut-o luni cu conducerea locală a Romsilva, cu șefii ITRSV Bihor și cu pădurari, ministrul Doina Pană, alături de prefectul Claudiu Pop, a spus că va propune, la sancțiuni, chiar confiscarea mijlocului auto de transport a lemnelor, dar a promis și că va găsi, pentru bugetul de anul viitor, o soluție pentru a-i recompensa pe cei care au făcut eforturi în asigurarea serviciului.