Prima pagină » Economic » Marile companii de stat vor avea manageri profesioniști din ultimul trimestru al acestui an. Unde vor fi numiți primii administratori

Marile companii de stat vor avea manageri profesioniști din ultimul trimestru al acestui an. Unde vor fi numiți primii administratori

Marile companii de stat vor avea manageri profesioniști din ultimul trimestru al acestui an. Unde vor fi numiți primii administratori
Compania Electrica Furnizare va avea director general până la sfârșitul lunii septembrie.

Guvernul și FMI au stabilit pentru sfârșitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesioniști la câteva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz și Transgaz.

Compania Electrica Furnizare va avea director general până la sfârșitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz vor fi selectați administratori și directori generali până la sfârșitul anului, se arată în memorandumul de politici economice și fiscale asumat de Guvern față de Fondul Monetar Internațional (FMI). Electrica Furnizare urmează să fie privatizată la începutul anului viitor.

Termenele inițiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru începutul acestui an, dar au fost decalate aproape lunar. Cel mai recent termen avansat de Guvern pentru numirea noilor directori a fost luna iulie.

Printre companiile care urmau să aibă conducere profesionistă se număra și Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvență, în luna iunie. „Pentru Hidroelectrica, numirea unui director general va fi făcută imediat după ce compania va ieși din insolvență”, se spune în document.

Guvernul s-a angajat față de FMI să schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesioniști, prin procese de selecție bazate pe competență. Tot până la finele lunii septembrie va fi selectată conducerea și Consiliul de Administrație la Complexul Energetic Oltenia, cu ajutorul unei firme independente de resurse umane.

De asemenea, procesul de recrutare a conducerii profesioniste vizează și 11 companii controlate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

„La companiile din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost angajată o firmă de resurse umane care va selecta candidați calificați pentru consiliile de administrație și conducerile a 11 societăți din portofoliu, inclusiv la CFR Călători și CFR Infrastructură. Vom desemna noi echipe profesioniste de conducere până la finele lunii septembrie”, se mai spune în memorandum.

În septembrie 2011 Guvernul și FMI au convenit să numească manageri privați la 15 companii de stat, în 2011 și 2012, la companiile Poșta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm și Oltchim.

Pentru selectarea managerilor profesioniști, Ministerul Economiei a încheiat în octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

În 31 mai 2012 contractul dintre cele două parți a încetat „în condiții amiabile”. Pedersen & Partners anunța, la acea dată, că acordul a încetat din cauza intenției Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.

Ministerul Economiei a anunțat în luna iulie că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, afirma, la începutul lunii iulie, că procedurile de numire a noilor conduceri la companiile Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica și Transelectrica vor fi încheiate până cel târziu la 25 iulie.
 

Citește și