Marile forțe economice și-au redus investițiile în România. De unde vine creșterea economică

Publicat: 04 10. 2016, 16:17
Actualizat: 31 10. 2016, 18:04
Soldul investițiilor străine directe a crescut cu 32% în 2015 față de 2008, la un total de 64,4 mld. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor din rapoartele anuale ale BNR. Creșterea vine în principal din partea investitorilor înregistrați în Luxemburg, Cipru și Olanda, state care și-au majorat investițiile cu marje cuprinse între 92% și 144%. Olanda a devenit în acest interval și principalul investitor străin în România, poziție care în 2008 era ocupată de Austria, arată analiza a Ziarului Financiar.
 
Prin Luxemburg, Cipru sau Olanda vin în România atât investitori occidentali, cât și capital privat românesc. În Cipru sunt înregistrate companii prin care Ion Țiriac, Raul Ciurtin sau Radu Timiș controlează o parte din firmele locale. Prin Olanda vin o parte dintre cele mai mari companii din România, firme precum Ford, IBM, Philip Morris, Lukoil sau Alfred Toepfer, ceea ce face ca soldul ISD-urilor din Olanda să ajungă la 16 mld. euro la finalul anului trecut, un sfert din total, potrivit datelor BNR. Soldul ISD-urilor din Olanda, Luxemburg și Cipru a ajuns în 2015 la 23,2 mld. euro, cu două miliarde de euro peste Germania, Austria și Franța.
 
Prin prisma acestor cifre, încrederea investitorilor străini, în special a prin­cipalilor parteneri comerciali ai României, pare să fi fost la un nivel scăzut. Într-o perioadă în care statul a pus la bătaie sute de milioane de euro pentru ajutoare de stat, în special pentru companii multi­naționale, investițiile venite din Germania, Franța, Austria și Italia au stat pe loc, iar pariul pe piața locală s-a dovedit prea riscant pentru acționarii din sediile occidentale ale multina­ționalelor. 
 
BNR a publicat la finele săptămânii trecute o cercetare privind volumul și structura investițiilor străine. Investitorii străini au adus în 2015 în România 3,5 miliarde de euro, tot atât cât în 2009, primul an de criză în România. Investițiile străine rămân însă la distanță imensă față de anii de boom, când volumul lor însemna 8 – 9 miliarde de euro anual.