Marja de rafinare a OMV a scăzut în trimestrul al treilea la cel mai redus nivel din ultimii 4 ani

Publicat: 18 10. 2013, 11:12
Actualizat: 31 01. 2019, 23:44

Marja de rafinare a grupului OMV a scăzut puternic în trimestrul al treilea, la 1,17 dolari pe baril, cel mai redus nivel înregistrat de la sfârșitul anului 2009, din cauza evoluției nefavorabile a prețurilor la benzină și creșterii prețului petrolului, potrivit unui raport al grupului austriac.

În trimestrul al doilea, marja de rafinare s-a plasat la 2,48 dolari pe baril, iar în trimestrul al treilea al anului trecut la 5,28 dolari pe baril.

„Marja indicativă de rafinare a OMV a scăzut semnificativ față de trimestrul al doilea al anului 2013 și s-a plasat la cel mai redus nivel din trimestrul al patrulea al lui 2009, din cauza spread-urilor (diferențe între prețuri – n.r.) mai slabe pe benzină și prețurilor mai ridicate ale petrolului, sortimentul Urali fiind cotat la un nivel mai ridicat față de Brent”, se arată în raportul publicat vineri de OMV.

Prețul mediu al petrolului Brent a urcat în trimestrul al treilea la 110,29 dolari pe baril, față de 102,43 dolari pe baril în perioada aprilie iunie. În trimestrul al treilea al anului trecut, cotația medie Brent s-a plasat la 109,5 dolari pe baril.

Barilul de petrol Urali a atins un preț mediu de 110,63 dolari pe baril în trimestrul al treilea, ușor peste sortimentul Brent, față de 102,15 dolari în trimestrul al doilea, respectiv 109,26 dolari în iulie-septembrie 2012.

Grupul precizează că marja realizată de rafinare poate fi diferită de cea indicativă, datorită mai multor factori, printre care paleta de sortimente de petrol procesate de rafinării, randamentul producției și condițiile de operare.

Totodată, creșterea prețurilor petrolului în trimestrul al treilea a condus la efecte pozitive de inventar în zona de rafinare.

În domeniul petrochimic, marjele înregistrate de OMV în trimestrul al treilea au fost afectate negativ de creșterea prețurilor la nafta, efect compensat parțial de volumul mai ridicat al vânzărilor față de trimestrul al doilea.

În zona de marketing de produse petroliere și petrochimice, OMV a raportat de asemenea o îmbunătățire a volumului vânzărilor și marje similare celor înregistrate în trimestrul al doilea, însă rezultatele au fost limitate de costuri excepționale, se spune în raport.

Producția de hidrocarburi a grupului OMV a scăzut cu 11% în trimestrul al treilea față de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, la 275.000 barili echivalent petrol pe zi. În trimestrul al doilea, producția raportată de OMV era de 297.000 barili echivalent petrol pe zi.

„Producția a scăzut față de trimestrul anterior în principal din cauza suspendării activităților în Libia și Yemen, din cauza problemelor de securitate și grevelor, precum și în urma opririi producției la exploatarea Maari din Noua Zeelandă”, notează OMV.

Producția Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi în perioada iulie-septembrie, în stagnare față de intervalul corespunzător al lui 2012, respectiv în scădere ușoară de la 184.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al doilea.

Volumul vânzărilor a scăzut față de trimestrul al doilea, iar efectul negativ al deprecierii dolarului față de euro a fost compensat de creșterea prețurilor petrolului.

Vânzările de gaze ale OMV au scăzut cu 14% în trimestrul al treilea față de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 100,39 TWh la 85,94 TWh.

Totuși, Petrom a înregistrat vânzări de gaze în creștere puternică, cu 22%, de la 9,24 TWh la 11,24 TWh, însă marja a coborât, se spune în raport.

În domeniul energiei electrice, OMV a raportat o producție totală netă de 1,18 TWh în trimestrul al treilea, însă performanțele au fost limitate de evoluția slabă a piețelor din România și Turcia.

Grupul austriac a înregistrat costuri speciale de aproximativ 100 milioane euro, contabilizate în rezultatul operațional din trimestrul al treilea, rezultând în principal din deprecierea unor active din Kurdistan (Irak) și Austria.

OMV anticipează o rată de taxare semnificativ mai redusă în trimestrul al treilea față de perioada aprilie-iunie, mai ales datorită scăderii producției în Libia și contribuției semnificative a Petrom.