Masa de prânz a devenit tot mai scumpă pentru angajații din România. Un meniu complet alcătuit dintr-o ceafă de porc și cartofi prăjiți s-a scumpit cu 20%.
Și nici meniurile pentru dieta vegană nu sunt mai ieftine.
Potrivit Euronews, majoritatea angajatorilor nu oferă niciun ban pentru masa de prânz. Sunt și companii care oferă îndemnizații fixe pentru hrană și angajatori care oferă tichete de masă cu valoarea maximă de 40 lei pe zi.
Cei care nu primesc niciun ban pentru masa de prânz își fac pachetele de acasă. Acestea sunt sandvișuri sau preparate cumpărate de la patiserie care nu sunt mâncare gătită și nici alimente indicate de către nutriționiști.
Potrivit altor surse media, majoritatea românilor care lucrează sar peste masa de prânz și nu-și iau pauză din cauza că sunt presați de sarcinile impuse, iar alții nu reușesc din cauza că strâng banii din salariu pentru a-și achita ratele, chiria și taxele.
Ceva mai norocoși sunt angajații care primesc tichete de masă. Cu un singur tichet de 40 lei, își pot permite să ia un meniu de la o cantină sau de la un magazin din preajmă. Ei pot achiziționa o ciorbă și felul doi de 28 lei și un desert de 12 lei.
Unii angajați se plâng că banii sunt insuficienți. Ei cheltuie în medie 28-38 lei. Un angajat care primește indemnizație de la angajator spune că nu-i ajung banii pentru o masă de prânz.
Cei mai mulți spun că își aduc pachetele cu mâncare gătită de acasă pentru că nu-și permit zilnic să comande. Industria ospitalității a crescut prețurile cu 12% față de cele de anul trecut, susține INS. Nutriționiștii recomandă consumarea meselor principale ale zilei la ore fixe pentru a evita îngrășarea și alte boli cardiovasculare. Un meniu care era 25 lei anul trecut este acum 30 lei.
Citește mai mult despre acest subiect: La ce ore trebuie să luăm MESELE PRINCIPALE ale zilei pentru o siluetă perfectă