Atât SUA, cât și UE au impus sancțiuni economice Venezuelei, opunându-se astfel guvernului autocrat, scrie CNBC. Anul trecut, Indexul Democrației al Economic Intelligence Unit a retrogradat Venezuela de la statutul de „regim hibrid” la „regim autoritar”, din cauza „alunecării spre dictatură”.
Moneda petro venezueleană va fi susținută de petrol, gaze, aur și diamante, potrivit guvernului. Vineri, autoritatea care reglementează utilizarea criptomonedelor în Venezuela a anunțat că va atrage investiții din Qatar, Turcia și alte țări din Orientul Mijlociu, dar și din Europa și SUA.
Petro nu va putea fi convertit inițial în bolivarul venezuelean, care s-a prăbușit în capcana hiperinflației. Francisco Toro, un jurnalist din Venezuela, a declarat însă că moneda virtuală este un semn al disperării lui Maduro față de izolarea economică de SUA.
Dincolo de inflația accentuată, Venezuela s-a confruntat cu colapsul producției de petrol. Mai mult, jurnalistul a spus că guvernul a încercat să se convingă de utilitatea chavismului, curentul ideologic al răposatului președinte Hugo Chavez.
„Disperarea duce la inovație”
Un alt analist cred însă că petro reprezintă o idee excelentă, care va ajuta și alți lideri cu probleme similare, precum Vladimir Putin.
„Putin și Maduro au aceleași probleme”, a declarat Mati Greenspan, analist de piață pentru firma de trading eToro. „Amândoi sunt dependenți puternic de prețul la petrol. Amândoi au fost sancționați de SUA, în condițiile în care dolarul este cea mai folosită valută din lume”.
„Cred că toate guvernele și băncile care cochetează cu această idee vor fi depășite de Nicolas Maduro, care va ajunge primul acolo. Cred că disperarea duce la inovație”.
Potrivit unor informații recente, Rusia ar putea lansa propria criptomonedă, „criptorubla”, pentru a evita sancțiunile vestului. La rândul său, Maduro a declarat că petro token-urile vor fi corelate cu prețul unui baril de petrol venezuelan.
Toro, pe de altă parte, este sceptic în această privință – mai ales cu privire la Rusia – și spune că Putin nu va căuta inspirație în petro.
„Rusia are o știință aparte”, a declarat Toro. „Dacă Rusia va dori să lanseze o monedă virtuală, nu va copia pur și simplu un produs de pe piață. Este ridicol. Prostesc. Este doar un zvon”.
Din nefericire pentru Maduro, un expert în criptocurrency a precizat că „nu este pe deplin convins” de capacitatea petro de a se susține din petrol și resurse minerale.
„Este un joc de tipul explorare și producție, existând loc pentru manipulare”, a declarat Charles Hayter, CEO-ul site-ului de comparație între monede virtuale CryptoCompare.
Țările afectate de sancțiuni nu sunt singurele care vor să experimenteze cu monede virtuale. Mulți „jucători” din întreaga lume pariază pe criptomonede.
Suedia, de exemplu, analizează lansarea unei versiuni digitale a coroanei suedeze, denumită „ekrona”. În anii recenți, utilizarea banilor fizici a scăzut semnificativ la nivelul țării scandinave. Alte țări, precum Japonia, Singapore și Estonia, vor să găsească alternative pentru moneda lor tradițională.