Ministrul bulgar al Agriculturii, Dimitar Grekov, a reușit să îi convingă pe reprezentanții marilor lanțuri comerciale să se aprovizioneze pe tot parcursul anului cu fructe și cu legume produse la nivel local, informează Novinite.
Grekov a explicat luni, în cadrul unui interviu, că punerea în vigoare a acestei propuneri a fost îngreunată de faptul că fermierii au avut nevoie de mult timp pentru a-și nominaliza liderii care să participe la negocierile legate de termenii contractelor de aprovizionare.
El a spus, de asemenea, că retailerii au cerut documente financiare, certificate de calitate și modalități adecvate de ambalare din partea producătorilor agricoli, adăugând că o parte din producție va fi exportată către alte state membre ale Uniunii Europene.
Ministrul bulgar a anunțat și că următoarea rectificare bugetară va aduce circa 7,6 milioane de euro sectorului agricol, dintre care 5,6 milioane de euro vor fi alocați pentru cultivarea tutunului, iar restul pentru producția de legume.
O altă măsură pe care oficialii bulgari vor să o ia pentru a sprijini producătorii locali de fructe și de legume este și introducerea „stelelor verzi” pentru clasificarea hotelurilor și a restaurantelor.
Această propunere a venit din partea ministrului adjunct al Economiei, iar în cazul în care va fi pusă în vigoare, facilitățile turistice care servesc mâncare produsă la nivel local, de la lapte și iaurt, la legume și fructe, vor fi semnalizate cu ajutorul stelelor colorate în verde.