Guvernul propune în pachetul de măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung ca taxa pe valoare adăugată să se aplice diferențiat, în funcție de gradul de finisare a clădirii, introducând o definiție detaliată pentru „locuința ca atare”.
Pachetul de măsuri pus în transparență decizională marți de Ministerul Finanțelor PubliceGuvernul introduce o schimbare a cotelor de TVA aplicate locuințelor „la roșu”, „la gri” sau „la cheie”, cum se spune în termeni populari. Legea va ajunge în primă lectură pe masa Executivului, în ședința de miercuri, după care peremierul va merge în fața Parlamentului pentru asuparea răspunderii.
În România se aplică trei cote de TVA, respectiv cota standard de 19% și două cote reduse de TVA, respectiv 5% și 9%, fiind prevăzută o scutire de TVA cu drept de deducere pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii efectuate atât către unități spitalicești din rețeaua publică de stat, cât și către entităţi nonprofit, dacă acestea sunt destinate unităţilor spitaliceşti deţinute şi exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reţeaua publică de stat, după caz.
Conform notei de findamentare a proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. la art. 266 alin. (1) pct. 161 din Codul fiscal este definită noțiunea locuinţe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, prevăzută la art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, prin reglementarea anumitor condiții pe care trebuie să le îndeplinească locuințele, dar indiferent de gradul de finisare și dotările existente la momentul livrării.
În proiect, Guvernul detaliază ce înseamnă o „locuință ca atare” și cotele diferențiate de TVA aplicate. Conform documentului, Guvernul propune revizuirea semnificației expresiei locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, în sensul introducerii și a unor condiții cu privire la gradul de finisare a locuințelor și la dotările necesare.
Această măsură vizează atingerea următoarelor obiective:
Ce înseamnă locuința „la cheie”
„16^1. locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, în sensul art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3, reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
În documentul pus în transparență decizion0ală se propune:
Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe, este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.
Conform proiectului de lege, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.
Persoana fizică poate achiziționa, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință cu cota redusă de TVA de 5% sau 9%.
Cota redusă de TVA de 5% pentru operațiunile prevăzute la alin. (1) se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, conform condițiilor legale în vigoare la data încheierii actelor juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În „Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA” se înscriu şi informațiile din actele juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele prevăzute la alin. (1), autentificate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.
Notarii publici au obligația:
Proiectul de lege pus de Ministerul Finanțelor în transparență, marți dimineață, propune, pe lângă reașezarea taxelor și a impozitelor, și măsuri de disciplină economico-financiară. Evaziunea fiscală este a treia linie de direcție, anunțată anterior de premier, cuprinsă în legea afișată de Ministerul Finanțelor.
Proiectul de lege va ajunge pe masa Guvernului, pentru o primă lectură, în ședința de miercuri. Apoi, dacă va fi cazul, premierul va face o ședință și în weekend, pentru a trece legea, au afirmat surse guvernamentale. Iar, săptămâna viitoare, Marcel Ciolacu va merge în Parlament pe angajarea răspunderii.
Documentul pus în transparență poate fi consultat AICI.
Printre principalele măsuri prevăzute în document sunt:
Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice:
În schimb, valoarea voucherelor de vacanță crește la 1.600 lei, pentru care va fi plătită contribuția de asigurări de sănătate (CAS) de 10% și vor fi acordate doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. De asemenea, voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
Sursa foto: Shutterstok – caracter ilustrativ
Citește și: