MCSI: Operatorii telecom vor investi peste un miliard de euro în următorii ani, în licențe și rețele
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) estimează că operatorii telecom care au participat la licitația de spectru vor investi, în următorii ani, peste un miliard de euro în licențe de telecomunicații mobile și rețele.
„Din perspectiva beneficiilor pentru statul român, acesta va încasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licențelor. Dacă adăugăm la aceasta și investițiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste un miliard de euro”, a declarat ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Dan Nica, într-un comunicat.
El a adăugat că licitația de spectru a fost un succes și, totodată, dovada că România a reușit să organizeze la standarde internaționale cea mai mare licitație din istoria telecom autohtonă.
„Avem patru operatori naționali și o creștere de 77% a cantității de spectru pentru comunicații mobile. Din această perspectivă, putem anticipa că vom vedea o piață a telecomunicațiilor mult mai activă, cu servicii 4G și servicii în premieră, la o calitate mult ridicată. O altă veste bună este că aproape 700 de sate și comune nedeservite în prezent vor beneficia de servicii 3G. Sperăm că operatorii nu se vor dezminți nici la nivelul tarifelor pe care le vor practica de acum înainte”, a mai spus Nica.
Autoritatea națională de teleco,m (ANCOM) a anunțat luni, într-o conferință, că operatorii Orange, Cosmote, RCS&RDS, Vodafone și 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licențele telecom în frecvențele de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz.
Defalcat, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.
O parte din spectrul achiziționat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generația a patra).
Calculată după costul de pornire al licențelor, valoarea licitației se ridica la 726,8 milioane de euro.
Potrivit ANCOM, spectrul de frecvențe vândut celor cinci operatori reprezintă 85% din totalul scos la licitație și 94% din valoarea licențelor scoase la vânzare.