Mechel a încheiat primul semestru cu o pierdere de 605 milioane de dolari

Mechel a încheiat primul semestru cu o pierdere de 605 milioane de dolari
Publicat: 02/10/2012, 13:33
Actualizat: 22/03/2019, 07:14

Grupul rus Mechel a înregistrat o pierdere de 605 milioane de dolari în primul semestru, față de un profit de 501 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, în contextul deteriorării piețelor pentru produsele diviziilor de oțel și minerit și impactului cursului de schimb, informează Mediafax.

„În prima jumătate a anului au avut loc mai multe evenimente importante pentru grup – finzaliarea unui amplu proces de restructurare a datoriei și demararea noii startegii de renunțare la active neesențiale, îmbunătățire a fluxului de numerare și reducere a datoriei”, a declarat directorul general , Yevgeny Mikhel, potrivit unui comunicat al grupului.

Veniturile au scăzut cu aproape 6% în prima jumătate a anului, de la 6,4 miliarde de dolari anul trecut la 6 miliarde de dolari.

„Piețele cheie pentru produsele exportate de diviziile de minerit și oțel ale Mechel s-au deteriorat gradual în prima jumătate a anului 2012. Chiar dacă diviziile grupului au operat destul de stabil în termeni de producție și distribuție, rezultatele grupului au fost puternic afectate de reevaluări în contabilitate, cauzate de evoluția negativă a pieței, precum și de pierderi din cursul de schimb valutar. Mechel a luat măsuri pentru a-și îmbunătăți evoluția operațională și financiară prin reducerea costurilor de producție și accesarea de noi piețe pentru vânzări, raportând astfel un flux de numerar pozitiv în intervalul analizat”, a spus el.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 28%, de la 1,18 miliarde de dolari în primul semestru al anului trecut la 848,8 milioane de dolari.

În trimestrul al doilea, Mechel a înregistrat o pierdere de 823 milioane de dolari, față de un profit de 218 milioane de dolari în perioada similară a anului precedent. Veniturile au urcat cu 4,6%, la 3,1 miliarde de dolari. Profitul EBITDA a coborât cu 17%, de la 463,4 milioane de dolari la 385,4 milioane de dolari.

La sfârșitul lunii iunie, datoria totală a grupului se situa la 8,8 miliarde de dolari.

Grupul metalurgic rus a anunțat, miercuri, că a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deținute în România, și dorește să obțină potrivit Kommersant.ru 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu, Mechel Târgoviste, Laminorul Brăila.

La cele cinci uzine siderurgice lucrează peste 5.000 de persoane, numărul lor fiind în scădere, spun sindicaliștii, potrivit cărora la cumpărarea fabricilor de către Mechel numărul angajaților se apropia de 15.000.

Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-și reduce datoriile și a finanța un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activitățile grupului în România. Grupul este prezent în România din 2002 și deține Mechel Târgoviște, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oțelu Roșu și Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila și Mechel Reparații Târgoviște.

Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgoviște, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Consiliul Director al Mechel a aprobat vânzarea parțială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan și Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-și reduce datoriile și pentru a finanța un proiect minier prioritar pentru companie.

Potrivit Mechel, activitatea celor cinci uzine siderurgice din România aflate pe lista activelor recomandate de către Consiliul de Administrație pentru vânzare va continua în regim normal, iar angajații disponibilizați vor primi plăți compensatorii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, că o firmă din Italia și-a exprimat intenția de cumpărare a Grupului Mechel România, cu menținerea profilului de activitate pentru cele cinci combinate scoase la vânzare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Un îndrăgit actor a murit subit la nici 30 de ani. Cauza decesului
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Jesse Owens, Regele Olimpiadei din 1936 de la Berlin. „Nu am fost invitat să dau...
×