Prima pagină » Economic » MECMA: Pierderile generate de opririle neplanificate ale reactoarelor de la Cernavodă nu pot fi cuantificate. Câte opriri necuantificate sunt prevăzute anual

MECMA: Pierderile generate de opririle neplanificate ale reactoarelor de la Cernavodă nu pot fi cuantificate. Câte opriri necuantificate sunt prevăzute anual

MECMA: Pierderile generate de opririle neplanificate ale reactoarelor de la Cernavodă nu pot fi cuantificate. Câte opriri necuantificate sunt prevăzute anual
Pierderile generate de opririle neplanificate ale reactoarelor de la centrala nucleară din Cernavodă nu pot fi cuantificate, a declarat luni Rodin Traicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, în cadrul evenimentului NucInfo'Day 2012.

Pierderile generate de opririle neplanificate ale reactoarelor de la centrala nucleară din Cernavodă nu pot fi cuantificate, a declarat luni Rodin Traicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, în cadrul evenimentului NucInfo’Day 2012.

„Cuantificarea este pur speculativă. Sistemul energetic ca orice sistem industrial nu poate să aibă toleranță de funcționare de 100%”, a declarat Traicu.

Oficialii centralei au adăugat că în planul de funcționare sunt prevăzute anual șapte zile de opriri neplanificate.

„Noi avem un plan de furnizare a energiei și anual prevedem șapte zile de opriri neplanificate”, a explicat Dumitru Dina, director general al companiei Nuclearelectrica, deținută de stat prin Ministerul Economiei. Compania produce energie prin cele două reactoare de la Cernavodă, asigurând anual circa 20% din consumul total de energie din România.

Nuclearelectrica a oprit neplanificat, la jumătatea săptămânii trecute, reactorul 2 al centralei de la Cernavodă după „declanșarea intempestivă a unui sistem automat de oprire rapidă”.

„Opririle sunt inerente, sunt deviații care duc la oprirea automată a reactorului”, a comentat Dima cu privire la incidentul de miercuri. Directorul general Nuclearelectrica a mai precizat că raportul final asupra opririi neplanificate nu a fost încă finalizat, dar că ar fi vorba despre o comandă greșită primită de unul dintre computere. Oficialul nu a precizat dacă ar fi vorba despre o greșeală umană.

„A fost un semnal fals a unui traductor. Astfel de probleme sunt cuantificate și monitorizate la nivel global. E o laudă pentru colegii mei faptul că gradul de utilizare al celor două reactoare este foarte mare. Ca factor de capacitate, de exploatare a reactoarelor de tip CANDU, ocupăm locurile unu și trei în lume”, a subliniat secretarul de stat Traicu.

Citește și