Medicii se vor PENSIONA la 70 de ani sau deloc, în anumite condiții. Unde pot lucra

Publicat: 03 09. 2024, 21:00
Actualizat: 03 09. 2024, 21:06

This browser does not support the video element.

Guvernul a decis creșterea vârstei de pensionare a medicilor de la 67 de ani la 70 ani, transmite Antena 3 CNN. 

Actul normativ, aprobat săptămâna trecută, prevede chiar posibilitatea pentru medici să lucreze până la orice vârstă, în anumite condiții.

Medicii se pot pensiona abia la vârsta de 70 ani

Măsura a fost deja publicată în Monitorul Oficial și este prevăzută într-o ordonanță a guvernului (OG nr. 44/2024) aprobată săptămâna trecută de Executiv.

„Medicii pot continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului sau prin notificarea casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relație contractuală în mod direct cu aceasta. Medicul va notifica casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală, cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii”, prevede actul normativ, într-o prevedere a art. 391 din Legea nr. 95/2006.

De asemenea,  medicii care au depăşit limita de vârstă de 70 de ani pot profesa în continuare în unităţi sanitare private.

Medicii septuagenari nu mai pot să fie șefi de secții sau de laboratoare

Potrivit legii, după împlinirea vârstei de 70 de ani, medicii nu mai pot participa la concurs şi nu mai pot fi numiți în niciuna dintre funcţiile de conducere care fac parte din comitetul director al spitalului public. Nu vor mai putea profesa ca șefi de secţie, şefi de laborator sau ca șefi de serviciu medical.

Medicii care împlinesc vârsta de 70 de ani în timpul exercitării unei funcții de conducere vor fi pensionaţi conform legii. Anterior, medicii, indiferent de sex, se puteau pensiona de la 67 ani. Acum, potrivit noilor prevederi, medicii vor putea activa în domeniu și după vârsta de 70 ani, în spitale cu deficit de personal sau în zonele defavorizate.

„În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de 70 de ani prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs”.

Citește și: CALCUL complet | Ce pensie va primi un român, după recalculare, dacă a muncit 16 ani cu carte de muncă