Prima pagină » Economic » Mediul de afaceri, apel pentru soluționarea crizei politice. Câte IMM-uri au fost afectate de pandemia de COVID-19

Mediul de afaceri, apel pentru soluționarea crizei politice. Câte IMM-uri au fost afectate de pandemia de COVID-19

Mediul de afaceri, apel pentru soluționarea crizei politice. Câte IMM-uri au fost afectate de pandemia de COVID-19
Antrprenorii vor mai multă predictibilitate pentru desfășurarea afacerilor, care au avut de suferit din cauza crizei din acest an- Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii au transmis, joi, un apel către clasa politică să depășească criza actuală, pentru a asigura stabilitate mediului economic. Mesajul vine contextul în care aproape jumătate din IMM-uri au fost nevoite să își reducă activitatea în acest an, iar predictibilitatea redusă a fost unul din factorii cu impact negativ major asupra afacerilor.

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici șiMijlocii din România (CNIMMR), confederație patronală reprezentativă la nivel national pentru IMM-uri, solicită soluționarea crizei politice cu care se confruntă România în acestă perioadă pentru o bună funcționare a mediului economic, se arată în comunicatul transmis, joi, de CNIMMR.

Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă cea mai mare parte a companiilor din România (99,7%), contribuie cu aproximativ 60% din Produsul Intern Brut şi angajează 60% din forţa de muncă, conform datelor oficiale.

Principalele probleme semnalate de IMM-uri

Pandemia de coronavirus și predictibilitatea redusă a mediului de afaceri pentru IMM-uri au fost identificate de către antreprenori ca principalele evoluţii contextuale cu influenţă negativă asupra activităţii lor, potrivit datelor lucrării Carta Albă a IMM-urilor din România 2020, lansat miercuri.

Conform raportului de cercetare, obstacolele semnalate de IMM-uri pentru anul 2020 au fost: incertitudinile evoluţiilor viitoare (aproape 56%), scăderea cererii interne (peste 52%), suspendarea temporară a activităţii datorată situaţiei COVID-19 (peste 49%), pregătirea şi menţinerea personalului (peste 47%), birocraţia (aproape 44%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (aproape 41%) și fiscalitatea excesivă (peste 40%).

Câți întreprinzători și-au amânat plata impozitelor și ratelor la bănci

Aproape jumătate (peste 48%) din IMM-uri și-au redus activitatea în anul 2020, potrivit raportului CNIMMR, aproape 40% au reușit să fincționeze în aceeași paramenti și doar puțin peste 13% au reușit să își crească activitatea.

În prima parte a anului 2020, aproximativ o treime (aproape 34%) din IMM-uri au apelat la măsura șomajului tehnic și mulți au amânat plăți: aproximativ un antreprenor din cinci (aproape 22%) și-a amânat plata impozitelor, un procent similar (aproape 20%) – plata altor taxe pentru buget, peste 14% – plata chiriilor, peste 10% – plata nutilităților și pste 7% – plata creditelor către bănci. Doar aproape 12 dintre întreprinderile mici și mijlocii au accesta credite subvenționate sau garantate din programul IMM Invest.

În acest context, Consiliul IMM-urilor subliniază nevoia de stabilitate și predictibilitate pentru o bună funcționare a sistemului economic, mediul de afaceri solicitând o eficientizare în ceea ce priveşte actul de guvernare, politicile publice, uşurinţa de a face afaceri sau comunicarea cu autoritățile publice care, până recent, înregistrase îmbunătățiri semnificative, conform documentului transmis.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și