Nivelul de trai din județul Mehedinți este „erodat” de o rată ridicată a șomajului și a criminalității, precum și de o contribuție modestă a locuitorilor la economia locală.
Mehedinți s-a clasat pe penultimul loc în topul județelor cu cele mai bune condiții de viață de România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici oficiali.
Calcului a ținut cont de punctajele acordate, în funcție de relevanță, următorilor indicatori: rata șomajului, nivelul salariilor, suprafața parcurilor, a grădinilor publice, a terenurilor de sport și a scuarurilor din localități, rata criminalității, procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare, contribuția locuitorilor la economia locală (PIB-ul pe cap de locuitor) și speranța de viață.
Județul Mehedinți are a treia cea mai mare rată a șomajului din România și se află pe ultima poziție a podiumului și în ceea ce privește numărul persoanelor condamnate definitiv de către o instanță de judecată. La nivelul anului 2011, 349 de persoane la 100.000 de locuitori au fost găsite vinovate de către instanțe, media națională fiind cu 36 de procente mai mică.
Salariile sunt singurele care au contribuit la rotunjirea în sus a mediei județului. Chiar și așa, lefurile angajațiilor din Mehedinți sunt mai mici decât media națională.
Salariul mediu net înregistrat la finele anului trecut la nivelul județului era de circa 1.296 de lei, cu 15% mai puțin decât media de la nivelul întregii economii, respectiv 1.538 de lei.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Totodată, productivitatea locuitorilor din Mehedinți, care contribuie la economia locală cu circa 3.764 de euro pe an, este cu 44% mai scăzută decât media națională, ceea ce indică un mediu de afaceri anemic.
Printre cele mai importante companii din județ se numără Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), cu afaceri de circa 168,9 milioane de euro în 2011 și peste 3.600 de angajați, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).