Mesajul lui Bill Gates pentru europeni: Vreți să plătiți mai mult pe mâncare? Nicio problemă
Soții Gates investesc sute de milioane de dolari în sectorul agricol, iar o parte din bani ajung să finanțeze proiecte de biotehnologii. Ei consideră că fiecare țară ar trebui să aleagă dacă este de acord sau nu să își hrănească locuitorii cu organisme modificate genetic (OMG), dar că această opțiune ar trebui să existe pentru a veni în ajutorul fermierilor.
Statele europene nu fac nici ele excepție de la regulă, în opinia miliardarul Bill Gates. „Fiecare țară ar trebui să decidă dacă nu vrea să mănânce anumite lucruri”, a declarat omul de afaceri american în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles.
Cu toate acestea, el amintește că facă europenii refuză OMG-urile, ar putea ajunge în situația de a plăti mai mulți bani pentru a obține doar produsele convenționale.”Dacă vor să plătească mai mult pe mâncare, dacă vor să folosească mai mult insecticid, nu este nicio problemă. Europenii pot face ce vor ei atunci când vine vorba despre mâncare, să plătească de două ori mai mult, de patru ori mai mult, e ok. (…) Orice le face plăcere este în regulă”, a mai adăugat Bill Gates.
Statisticile arată că în Europa ajung anual circa 30 de milioane de tone de hrană, în principal șrot de soia și boabe de soia modificată genetic, care sunt introduse în alimentația animalelor din ferme. O mare parte din soia, porumbul și rapița de pe piața UE este importat, totodată, din Statele Unite, Argentina, Brazilia și Canada. Practic, europenii au urmat până acum politica – evităm culturile modificate genetic, dar le importăm.
Cuplul american a vorbit, totodată, despre necesitatea culturilor modificate genetic în statele din Africa. „Șapte din zece adulți din Africa sunt fermieri. Ei cultivă, în medie, două hectare de pământ. Au nevoie de semințe despre care să știe că vor crește în acel climat”, a declarat Melinda Gates, dând exemplu porumbului modificat genetic pentru a rezista în condiții de secetă, care le-ar oferi un avantaj de productivitate africanilor.
Bill Gates a ținut să adauge că, în cazul Africii, se poate observa „o anume ironie” pentru că în Statele Unite mai puțin de 2% dintre adulți lucrează în sectorul agricol, dar de aici se exportă hrană către un continent unde 70% dintre locuitori lucrează în agricultură.
http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1&isUI=1
Sursă. EurActiv
Omul de afaceri american are, în prezent, o avere estimată la 86,6 miliarde de dolari. Miliardarul și soția sa sunt cunoscuți pentru actele de caritate pe care le fac prin intermediul fundației lor. Cei doi au contribuit de-a lungul timpului la proiecte care au ca scop eradicarea bolilor în zona izolate ale lumii sau dezvoltarea unor surse de hrană mai bune pentru cei săraci.
Ei au investit în diverse start-up-uri și au susținut proiecte pentru dezvoltarea următoarei generații de prezervative, în speranța că acestea vor preveni răspândirea HIV.
Bill Gates investește sume impresionante și în sectorul agricol.”Din toate investiții noastre în agricultură, de circa 400 de milioane (n.r. de dolari), mai puțin de 5% sunt în biotehnologii. Credem că este ceva ce ar trebui să fie disponibil”, a mai spus la Bruxelles soția celui mai bogat om din lume.
Sursă: YouTube
În anul 2010, Bill Gates, Melinda Gates și prietenul lor miliardarul Warren Buffet au pus bazele unei campanii prin care încearcă să îi încurajeze pe bogații lumii să doneze cel puțin o jumătate din averea lor în scopuri filantropice. Paul Allen, Larry Wllison, Steve Case și Mark Zuckerberg s-au numărat printre cei care s-au implicat până acum în această campanie.