Metalele de pe Pământ se epuizează. Oamenii s-ar putea duce în SPAȚIU pentru a practica minerit pe asteroizi
Pământul ar putea intra într-o criză de metale în acest secol. O companie de scutere electrice a anunțat că-și întrerupe producția din cauza penuriei de platină, o componentă cheie în fabricarea microprocesoarelor care transmit comenzile de la motor.
Fierul, deși se găsește într-o cantitate de 85 miliarde de tone metrice, nu va dura pentru totdeauna. Potrivit unor statistici, extracția metalelor crește cu 2% pe an. Lumea ar putea rămâne fără rezerve de plumb în 17 ani, fără staniu în 19 ani, fără cupru în 25 ani, fără fier în 54 ani și fără bauxită în 68 ani. Asta înseamnă că producția de aluminiu și fier ar putea intra în declin între anii 2057 și 2068. Metalele rare, care se găsesc în concentrație mare în China și Taiwan, reprezintă baza industriei hardware.
Matt Gialich, care lucra pentru respectiva companie, și-a anunțat intenția de a extrage metale din asteroizi. Potrivit astronomilor, asteroizii sunt bucăți de resturi cosmice rezultate în urma nașterii sistemului nostru solar acum 4,5 miliarde de ani.
Asteroizii ar putea furniza metale prețioase pământenilor
Asteroizii ar putea fi bogați în fier, platină și aur, metale considerate insuficiente pe Pământ. În 2022, Matt Gialich și prietenul său, Jose Acain, au fondat AstroForge, o companie de startup din California care încearcă să facă mineritul pe asteroizi o realitate.
Companii din întreaga lume au strâns zeci de milioane de dolari pentru a testa tehnologii care să extragă resurse minerale din fundul oceanului sau de pe asteroizii spațiali.
Gialich, în vârstă de 38 de ani, crede că ar putea pune tehnologia în practică în curând: „Știm că suntem în pragul epuizării resurselor pe această planetă. Și știm foarte multe despre asteroizii. Ne lovesc în fiecare zi. Îi numim meteoriți. Ne putem duce acolo și să-i studiem pentru a vedea ce metale putem găsi și în ce concentrație. Suntem siguri că elemente din tabelul periodic se găsesc într-o concentrație mai mare pe asteroizi decât pe Pământ. Ne ducem să căutăm platină. Suntem absolut siguri că există asteroizi cu 10.000% mai multă platină decât pe Pământ”.
Când putem face minerit pe asteroizi?
Interesul pentru asteroizi a crescut pentru o mai bună înțelegere a genezei Pământului, cât și a compoziției lor. Experții spun că mineritul pe asteroizi este o chestiune de timp. Dar fizicianul Michio Kaku estimează în cartea „Viitorul Omenirii” că mineritul pe asteroizi ar putea deveni o posibilitate abia din secolul următor și ar putea fi practicat de roboți. El mai specifică că transportarea minereurilor ar putea fi costisitoare pentru a fi aduse pe Pământ, însă pot fi transportate spre coloniile de pe Lună și Marte.
Dan Britt, directorul Centrului pentru Știința Suprafeței Lunare și Asteroizilor de la Universitatea din Florida Centrală, care nu este direct implicat în AstroForge,spune: „Presupun că ați putea întreba dacă [oamenii] sunt complet nebuni să facă asta. Răspunsul este că ar putea fi puțin devreme, dar nu suntem complet nebuni”.
Agențiile spațiale ca JAXA și NASA au adus mostre de asteroizi pe Pământ. NASA are o navă spațială în drum spre asteroidul Psyche. Dar va ajunge la destinație abia în 2029. China intenționează să lanseze o misiune spațială în 2025 pentur a colecta mostre de la un asteroid idn apropierea Pământului. Agenția Spațială a Emiratelor Arabe Unite are la rândul ei o misiune programată pentru anul 2028 să exploreze centura de asteroizi, potrivit CNN.