Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins luni ofertele băncilor pentru certificatele cu scadența la un an, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare, fiind pentru prima dată din luna octombrie când administratorii datoriei publice nu atrag nimic la o licitație, scrie Mediafax.
Potrivit dealerilor, randamentul din piața secundară era de 5,85%, ceea ce ar fi însemnat o creștere substanțială, de la 5,29%, înregistrat la precedenta operațiune pentru astfel de titluri.
Ofertele băncilor au însumat un miliard de lei, iar valoarea programată a fost de 800 milioane de lei.
La opertațiunea de pe 11 iunie, Trezoreria a împrumutat 506,8 milioane lei, jumătate din cât și-a propus, la un randament mediu de 5,29% pe an.
Cel mai redus randament mediu plătit la împrumuturile în lei din piața internă a fost de 5,02%, la începutul lunii mai.
Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Finanțele și-au programat pentru luna iunie să atragă 3,5 miliarde lei prin vânzare de titluri de stat pe piața internă, valoare apropiată de suma împrumutată în luna mai, de 3,54 miliarde lei.
La următoarea licitație, programată pentru joi, Trezoreria va scoate la vânzare obligațiuni la patru ani, de 400 milioane lei.
Finanțele au împrumutat de la începutul anului 35,86 miliarde lei pe piața locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanțare atrasă prin emisiuni de titluri pe piața SUA.