Micii investitori au subscris deja cu 40% mai multe acțiuni Transgaz decât le sunt alocate în ofertă
Cererea de acțiuni Transgaz din partea micilor investitori a depășit cu 40% numărul de titluri disponibile pe această tranșă, investitorii fiind atrași de discountul de 5% acordat în primele trei zile ale ofertei derulate de stat pentru vânzarea a 15% din companie, informează Mediafax.
Până luni, în jurul orei 14:00, tranșa subscrierilor mici (între 10 și 1.000 de acțiuni) era suprasubscrisă cu aproape 40%. Pe această tranșă sunt alocate 7% din toate acțiunile scoase la vânzare de stat.
Interesul ridicat pe această tranșă este determinat de discountul de 5% de care beneficiază acești investitori dacă subscriu în primele trei zile ale ofertei. În următoarele șase zile ale ofertei, discountul va fi de 3%.
Acești investitori pot subscrie acțiunile la pragul maxim al ofertei, respectiv de 230 lei/acțiune, iar prețul de vânzare este determinat în funcție de subscrierile de pe tranșa investitorilor instituționali, la care se aplică discountul de 3% – 5%.
Astfel, statul ar urma să încaseze de pe această tranșă 20 milioane lei (4,5 milioane euro), dacă prețul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei și se va aplica un discount de 5%. Dacă prețul va fi stabilit la maximul din ofertă și se aplica același discount de 5%, valoarea acestei tranșe este de aproape 28 milioane lei (peste 6 milioane euro).
Până luni, în jurul orei 14:00, pe tranșa destinată marilor investitori de retail (de peste 1.000 de acțiuni), subscrierile erau doar pentru 8,5% din titlurile de pe acest segment. Investitorilor mari de retail le sunt alocate 8% din titlurile Transgaz din ofertă și aceștia pot subscrie acțiunile tot la prețul maxim, de 230 lei.
Cea mai mare tranșă a ofertei, reprezentând 85% din titlurile din ofertă, este destinată investitorilor instituționali, iar în funcție de subscrierile acestora va fi stabilit prețul la care statul va vinde pachetul reprezentând 15% din acțiunile Transgaz.
În cazul acestei tranșe, nivelul subscrierilor nu este public, spre deosebire de cele din segmentele destinate investitorilor de retail.
Investitorii mari de retail și investitorii instituționali nu beneficiază de discount.
Astfel, dacă prețul final al ofertei va fi stabilit la nivelul minim, de 171 lei/acțiune, tranșa investitorilor mari de retail este evaluată la 24 milioane lei (aproape 5,5 milioane euro), iar segmentul investitorilor instituționali este de 256,7 milioane lei (peste 58 milioane euro). Raportat la prețul maxim, de 230 lei/acțiune, tranșa marilor investitori de retail are o valoare de 32,5 milioane lei (7,4 milioane euro), iar cea a investitorilor instituționali este de peste 345 milioane lei (78 milioane euro).
În aceste condiții, statul ar urma să vândă pachetul de 15% din acțiunile Transgaz pentru sume cuprinse între 301 milioane lei (puțin peste 68 milioane euro) și 405,5 milioane lei (92 milioane euro).
Oferta pentru vânzarea a 15% din acțiunile Transgaz a început joi, 4 aprilie, și se va încheia pe 16 aprilie. Operațiunea este intermediată de consorțiul format firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities și casa cehă de brokeraj Wood&Company.