În Dumincia Floriilor, crescătorii de animale din comuna Vurpăr își aduc animalele la expoziție. Cele mai frumoase mioare bune pentru reproducție sunt expuse în boxe speciale, la fel și cei mai frumoși berbeci, iar cei care vor să cumpere trebuie să se înțeleagă cu vânzătorul, prețul fiind stabilit la licitație.
Încă din 2006, crescătorii s-au gândit că pot avea o șansă mai bună dacă și-ar obține certificare ecologică. S-au unit într-o asociație și de atunci nu mai folosesc substanțe chimice pentru ierbicidarea pășunilor.
„Avem șansa de a avea cea de-a șasea ediție a Expoziției cu Licitație de animale crescute ecologic din localitatea Vurpăr. Noi, aici, în Vurpăr avem un număr foarte mare de ovine, avem acum peste 15.000 de ovine, la 24 de crescători mari. Am început certificarea ecologică pentru ovine în 2006, deoarece la doi kilometri de noi aveam o fabrică de lapte care producea, atunci, brânză ecologică, în satul Țichindeal. Fiind în jurul lor, am fost primii care am realizat această certificare și de atunci crescătorii fac acest lucru”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mihail Lienerth, primarul comunei Vurpăr de mai bine de 20 de ani.
Florin Dragomir este președintele Asociației Eco Miorița Vurpăr. Ca un crescător de oi adevărat, nu spune niciodată câte oi are. Secretul este păstrat cu sfințenie de toți cei care cresc oi.
„Este festivalul nostru, al crescătorilor de ovine. Vindem miei ecologici. Mieii noștri sunt cu atestat ecologic. Hrana, adică fânul, grăunțele, furajele, toate sunt ecologice. Nu mai ierbicidăm, nu folosim iod, potasiu, totul este natural. Târlâim cu oile. Am adus la exopoziție și la vânzare animale, așa că cine dorește poate să cumpere, că marfa este frumoasă și de calitate. Cine dorește poate să cumpere mielul la ofertă, ne înțelegem la preț. Avem și pentru reproducție, avem oi cu miei, avem berbeci”, a declarat Florin Dragmir.
Președintele Asociației spune că anul acesta crescătorii sunt dezamăgiți de prețul mic atât la carnea de miel, cât și la lapte.
„Prețul la lapte a cam scăzut, de la 2,9 lei la 2,7 lei litrul, prețul mielului a scăzut de la 11,5 lei la 8,5 – 8,7 și chiar 8 lei. Nu știu ce se întâmplă, că deși ar trebui să mergem înainte mergem înapoi”, a mai spus Dragomir.
Anul acesta, la licitație au venit și crescători de bovine. Gheorghe Dobrin vrea să vândă și vaci de lapte, dar și miei ecologici. Cel mai bine se vînd mieii, pentru că „e vremea mieilor”.
„Am adus 3 vaci și vreo 15 ori Țigaie și Țurcană. Deocamdată se vând miei, că e vremea mieilor. Prețul e cam mic, dar asta este. Oile le cresc ecologic. E un pic mai greu și nu e producția ca la animalele crescute convențional. Noi nu le putem da porumb foarte mult că nu prea se face. Purima și alt îngrășământ nu le dăm că nu sunt ecologice.
E mai scump să crești animale ecologice decât să le crești convențional, dar nouă ne place așa, eco”, a declarat Gheorghe Dobrin.
La Expoziția cu Licitație de ovine crescute ecologic, mieii s-au vii, la prețuri cuprinse între 8 și 9 lei kilogramul și 20 de lei kilogramul dacă este sacrificat.
Pentru o văcuță cu vițel, prețul plătit a fost de 3.500, iar o oaie de de reproducție s-a vândut chiar și 1.100 de lei.
Cel mai mare preț cerut de un crescător de ovine a fost pentru un berbec, 700 de euro.