Producătorii de zahăr, sub presiunea importurilor mascate din Ucraina, via Ungaria și Bulgaria. „Noi nu știm dacă o să mai deschidem fabrica”

Producătorii de zahăr, sub presiunea importurilor mascate din Ucraina, via Ungaria și Bulgaria. „Noi nu știm dacă o să mai deschidem fabrica”
Publicat: 21/02/2024, 19:23
Actualizat: 22/02/2024, 12:06

Producătorii români de zahăr se simt copleșiți de cantitățile enorme de zahăr care vin din Ucraina spre piața locală, via Ungaria și Bulgaria, printr-o găselniță a firmelor autohtone care își înființează puncte de lucru pe teritoriul țării vecine. Mihaela Neagu, acționarul Fabricii de Zahăr Premium de la Luduș, reclamă această practică a unor firme din România, care nu numai că lovesc aproape fatal planurile producătorului și contractele cu cultivatorii de sfeclă, dar prejudiciază și bugetul statului, unde nu se mai virează taxa pe valoare adăugată, care ajunge în conturile de la Budapesta. La un simplu calcul, bazat pe cantitățile care, din informațiile sale, ar fi intrat într-o singură lună în țară, printr-un singur punct de trecere a frontierei, pierderea statului român din TVA este de ordinul sutelor de mii de euro.

Importurile „mascate” de zahăr din Ucraina amenință producătorii români, care se tem că vor fi nevoiți să își închidă afacerile, date fiind prețurile mai mici cu care se vinde acest produs din țara aflată de doi ani în război.

Mihaela Neagu, acționarul Fabricii de Zahăr Premium de la Luduș, admite, într-o discuție cu reporterul Gândul, că a ajuns să se gândească la riscul de a le închide unitatea de producție.

Totul se întâmplă în contextul în care de pe 29 decembrie anul trecut s-au interzis importurile de zahăr direct din Ucraina.

„Noi ce facem cu fabrica? O închidem, nu?”

„Este vorba de  7.000 de tone de zahăr care au intrat doar luna aceasta doar printr-un punct de frontieră, cel cu Ungaria. Traseul este următorul: mai multe firme din România și-au deschis puncte de lucru în Ungaria și conturi bancare – lista firmelor se și știe – plătesc zahăr în Ucraina, îl încarcă din Ucraina, îl duc până la punctul de frontieră în Ungaria, plătesc TVA-ul, care ar fi trebuit să se plătească în mod normal în țara noastră, deci noi pierdem TVA-ul, îl plătesc în Ungaria și în aceeași zi bagă mașina în România”, a detaliat Mihaela Neagu, pentru Gândul.

„Problema este că se anunță importuri masive, ne spun fabricile din Ucraina că au comenzi de peste 20.000 tone luna asta cu România. Firmele din România plătesc în Ucraina marfa, trimit camioanele de aici – vă dau și de pe bursa de mărfuri să vedeți că se caută camioane pentru fabricile de zahăr din Ucraina – o duc până la punctul de frontieră cu Ungaria, plătesc TVA în Ungaria și o bagă ca marfă intracomunitară, venită de la o firmă din Uniune, dar în realitate ea este marfă din Ucraina”, a detaliat Mihaela Neagu.

Astfel, la un simplu calcul, la cantitatea de 7.000 de tone, dacă este corectă informația, cu un TVA de 9%, statul român pierde, în favoarea Ungariei, 400.000 euro.

„Dar problema este că produsul este interzis în țara noastră. Noi ce facem cu fabrica? O închidem, nu?”, spune Mihaela Neagu, care a preluat Fabrica de Zahăr Premium Luduș la sfârșitul lunii ianuarie 2023 și a început procesarea sfeclei de zahăr de pe o suprafață de aprox. 3400 ha de la fermieri din județele: Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad.

Înainte de impunerea interdicției, din 29 decembrie, compania sa a importat din Ucraina, și recent, pe fondul presiunilor din partea competitorilor, Mihaela Neagu a admis că a cerut clarificări pentru a obține licența necesară pentru a putea să facă în continuare aceste achiziții de peste graniță, dar Ministerul Finanțelor s-a opus și n-a obținut licență.

„Nu avem decât să aducem și noi în mod fraudulos, dacă dorim, dar eu nu pot să-mi permit să fac așa ceva. Anul trecut, când nu aveam producție la fabrică, ne-a ajutat să ambalăm și să mergem. Acum noi avem acum contracte pe 8.500 de tone, oamenii și-au cumpărat sămânță, noi am cumpărat sămânță și îngrășăminte, trebuie să semănăm luna viitoare, dar noi nu știm dacă o să mai deschidem în condițiile astea fabrica. Îmi asum foarte clar ce spun, pentru că în condițiile în care într-o lună au intrat 7.000 de tone printr-un singur punct vamal, gândiți-vă că o să ne invadeze, noi nu putem să ținem pasul cu ei”, a conchis Mihaela Neagu.

„În situația unui import în Ungaria, origine  Ucrainacare ulterior ajunge în România, vorbim de un regim intracomunitar, situație în care autoritatea vamală română nu exercită control vamal. În acest caz, controlul vamal/taxe ține/țin de autoritățile vamale din Ungaria”, au confirmat oficialii Vămii pentru Gândul.

Ce spun oficialii

Acționarul fabricilor de zahăr Bod și Luduș a spus că informația privind cele 7.000 de tone i-a fost dată de șeful Vămii, după ce a făcut o solicitare în acest sens.

„M-a sunat astăzi pentru că i-am făcut o solicitare și care mi-a spus că da, am dreptate, au intrat 7.000 de tone prin acest punct de frontieră, doar cu Ungaria și că dumnealor nu au ce să facă deoarece intră pe tranzit T1.

Contactați telefonic, oficialii Autorității Vamale Române (AVR) au transmis că se fac verificări pe acest subiect, dar nu au confirmat și nici nu au infirmat că a intrat această cantitate de zahăr în România.

„Pe acest subiect sunt derulate, de ceva timp verificări. Acum, în cadrul verificărilor trebuie punctate mai multe aspecte și mai multe date și atunci comunicăm permanent cu ANSVA-ul, cu cei de la ANAF Antifraudă și cu Ministerul Agriculturii”, au transmis reprezentanții AVR.

„Situația i-a comunicat-o și domnului ministru al Agriculturii încă de vinerea trecută și știe”, a spus Mihaela Neagu.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit, marți, la Antena 3 despre acest subiect, alături de ministrul Economiei, Radu Oprea, care a precizat că este interzis importul acestui produs în România.

„În calitate de ministru al Comerțului, pentru că această parte este la Ministerul Economiei, împreună cu Ministerul Agriculturii, împreună cu ceilalți colegi din Guvern, am făcut toate demersurile necesare pentru ca zahărul să fie în lista de produse care nu pot intra în România direct din Ucraina. Există acest document, atât ca ordonanță, și partea ucraineană are o listă astăzi, din câte știu eu, aceste produse. Deci, din această perspectivă, în mod direct, doar procesatorii cred că pot să importe astăzi pe bază de licență”, a spus, marți, ministrul Economiei.

„Sunt foarte multe proiecte care sunt depuse inclusiv pe fabrici de procesare, atât în sectorul avicol, cât și în sectorul de lactate, cât și sectorul de zahăr. Și spun acest lucru și doamna Neagu știe că am încurajat foarte mult cu Ministerul Agriculturii, practic am ținut subvențiile la nivelul optim pentru a realiza contractele pe care le are cu fermierii români. Și credeți-mă că în continuare foarte mulți fermieri vin pe parte de procesare, adică parte de cultură de sfeclă de zahăr, să ne solicite creșterea subvenției și bineînțeles și creșterea suprafeței.

Pentru că în ultima perioadă suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr, atunci când la Luduș, doamna Neagu a deschis acea fabrică, au explodat, practic s-au dublat și în continuare noi venim cu forme de sprijin, chiar vrem și am avut o discuție cu asociația, am avut o discuție și cu doamna Neagu la Ministerul Agriculturii.

Chiar vrem să lansăm prin fonduri europene un pachet de utilaje care să-i ajute atât în plantarea sfeclei de zahăr, cât și în recoltare, astfel încât cheltuielile să fie cât mai mici, și pentru fermieri și, bineînțeles, să creștem suprafața”, a spus, la Antena 3, Florin Barbu.

Sursa foto: Facebook – Fabrica de zahăr Luduș

CITEȘTE ȘI:

SCANDAL în industria zahărului. Producătorii spun că importurile ieftine din Ucraina le afectează activitatea

Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer premierului și ministrului Agriculturii să oprească de urgență importurile de zahăr din Ucraina

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată