Prima pagină » Economic » Mihaela Triculescu este NOUL ȘEF al ANAF. Ionuț Mișa, demis la propunerea ministrului Finanțelor

Mihaela Triculescu este NOUL ȘEF al ANAF. Ionuț Mișa, demis la propunerea ministrului Finanțelor

Mihaela Triculescu este NOUL ȘEF al ANAF. Ionuț Mișa, demis la propunerea ministrului Finanțelor
Mihaela Triculescu, numită la conducerea ANAF. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice a solicitat demiterea lui Ionuț Mișa. Află care sunt nemulțumirile, deși ANAF a avut în 2018 un grad de colectare în creștere

Premierul Viorica Dăncilă a numit-o pe Mihaela Triculescu în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), după revocarea din funcție a lui Ionuț Mișa.

„Premierul Viorica Dăncilă a semnat astăzi Decizia de numire a doamnei Mihaela Triculescu, economist cu peste 19 ani de experiență în mediul privat, în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat. Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici”, precizează reprezentanții Guvernului într-un comunicat de presă.

În ultimii trei ani, Triculescu a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii.

„Noul președinte ANAF este licențiat în economie și absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic și evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice. Decizia de numire intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.”

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a propus premierului Viorica Dăncilă schimbarea lui Ionuț Mișa de la conducerea ANAF. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, propunerea a ajuns deja la Guvern, iar Viorica Dăncilă este de acord, urmând să semneze joi sau vineri, ordinul de demitere a lui Mișa.

În repetate rânduri, ministrul Finanțelor i-a reproșat șefului ANAF gradul redus de colectare pe anumite componente: TVA sau recuperarea prejudiciilor.

Deși în 2018, ANAF a avut un an bun din punct de vedere al încasărilor, în lunile octombrie și noiembrie a fost înregistrată o plafonare a acestora.

„Referitor la planul de colectare, în el trebuie avute în vedere toate elementele obligatorii pentru ANAF: necolectarea din zona de TVA, creșterea cotei accizei, taxe vamale. O să vedeți, până la final de an, un pachet de măsuri foarte clare pentru 2019, care să arate ce se va face și care vor fi efectele acestor măsuri. Să vadă partenerii noștri internaționali modul în care funcționează statul. Nu știu dacă cineva trebuie să stea vreodată liniștit într-o funcție care implică tot ceea ce înseamnă bugetul țării,” a declara Eugen Teodorovici, în luna noiembrie.

Anterior, ministrul Finanțelor anunțase că principalul criteriu de evaluare al performanței lui Ionuț Mișa este planul de încasări realizat de ANAF.

 

Citește și