Mii de alimente ar putea avea prețuri MAI MICI din toamnă. Ce ieftiniri îi așteaptă pe români

Publicat: 26 08. 2024, 12:43
Dr. Anca Hâncu dezvăluie ce alimente sunt „esențiale pentru un creier sănătos” / Sursa FOTO - caracter ilustrativ

Ministrul Agriculturii anunță că zeci de mii de alimente s-ar putea ieftini și cu 20%. Vorbim despre produsele românești, potrivit lui Florin Barbu. Se întâmplă totul ca o consecință a limitării TVA pentru produse autohtone.

Această plafonare ar putea fi adoptă de Guvern şi Parlament în luna septembrie.

TVA plafonat la 20% la produsele „made in România”

Chiar dacă materia primă este din import, TVA ar putea fi plafonat la 20% la toate produsele fabricate în România. În prezent, adaosul comercial poate depăşi 40%.

„Toate produsele care sunt procesate în România (n.r. – s-ar putea ieftini). Vorbim despre mii, zeci de mii de produse.

Plafonarea produselor procesate în România este necesară pentru că avem o lege valabilă până la 31 decembrie 2024, care a produs efecte şi indicele preţurilor de consum arată o scădere la 35% şi în continuare ne dorim că românii să plătească în magazinele de retail preţurile corecte la alimentele româneşti”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, la Observator Antena 1.

Un produs autohton care s-ar putea ieftini este iaurtul de băut. Acum costă 13 lei, dar din toamnă s-ar putea ieftini cu 3 lei. La fel cașcavalul, va costa mai puțin cu 3 lei și 50 de bani.

Și mezelurile care sunt produse în România ar putea avea un preț mai mic cu 2,5 lei.

Ce propunere au producătorii

„Nu poate fi românesc un produs care are ingrediente din afara României. Cu atât mai mult cu cât pot să fie ingrediente din Liban, din Turcia, din Egipt, state care, după ştiinţa mea, nu au niciun fel de verificare a calităţii”, a reacționat Bibiana Stanciulov, producător de magiun.

Chiar dacă 8 din 10 produse alimentare româneşti sunt mai ieftine decât cele din import, ele ajung la raft cu un preț mare deoarece mulți comercianţi le pun adaosuri mari.

„60% din produsele din acest magazin sunt produse procesate în Romania. Creştem preţul la alte produse. Produsele din import vor fi mult mai scumpe după introducerea acestei măsuri”, a spus Gabriel Sandu, proprietarul unui lanţ de magazine alimentare.

„Probabil ar duce la mutarea producţiei din România în alte ţări din Uniunea Europeană. sau doar la importuri din UE a diverselor produse alimentare. O soluţie pentru a scădea preţul e creşterea competiţiei, nu oprirea competiţiei”, a precizat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Vânzările alimentelor de bază au crescut cu până la 50% după plafonarea adaosului comercial.

CITEȘTE ȘI:

Plafonarea adaosului comercial la alimente / Florin Barbu: PREȚURILE au scăzut foarte mult. Au fost scăderi între 8-32%

Dezbateri în SENAT privind practicile comerciale ale marilor retaileri împotriva producătorilor români / Barbu: Adaos comercial limitat până în 20%

Wall Street Journal: Kamala HARRIS adoptă modelul economic al lui Nixon. „Propune plafonarea prețurilor la alimente, ca în Venezuela”