După comunicatul BNR, băncile au început să închidă conturile. Am discutat cu avocați și am înțeles că este o măsură abuzivă, nu au un cadru legal. BNR nu a dat o circulară, nu a dat o lege, tot ce a făcut a fost să informeze publicul. Suntem singura țară din toată Europa în această situație. În total, suntem zeci de mii de români, cu aproape 200 de milioane de euro pe care nu îi putem transforma în România în lei”, a spus Andrei Stănică.
United Blockchain Association este primul ONG din România din sectorul blockchain-ului și al criptomonedelor. ãNe-am lansat pe 22 martie și suntem încă în construcție. Încercăm să coagulăm actori importanți. Vrem să fim portavocea exchange-urilor din România și a ICO-urilor, pentru că sunt deja 26 de ICO-uri care urmează să se lanseze în România, conform Ernst&Young”.
În toate țările din lume există o astfel de asociație în acest segment. ãExistăm ca să reprezentăm interesul celor din piața de criptomonede. Chiar și în Zimbabwe există o astfel de asociație. Ne propunem să fim intermediar în discuțiile cu statul. Chiar astăzi vom lansa o scrisoare deschisă către BNR pe această temă”.
În România, printre actorii din piață care au fost afectați de comunicatul BNR, se numără platforma de tranzacționare CryptoCoin Pro, care nu mai poate opera conturi în băncile românești după ce Banca Națională a transmis poziia oficială a instituției față de monedele virtuale, la începutul lunii februarie, catalogându-le drept ãactive speculative, extrem de volatile și riscante”. BTCxChange a fost prima platformă locală de intermediere tranzacții criptomonede care și-a anunat în ianuarie clienții că nu mai face tranzacții pentru că nu-și mai poate deschide conturi la băncile românești, după ce patru bănci le-au închis conturile în doar 12 luni.
CITEȘTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR