Prima pagină » Economic » Miliardarul mexican Carlos Slim nu mai este cel mai bogat om din lume. Cine i-a luat locul

Miliardarul mexican Carlos Slim nu mai este cel mai bogat om din lume. Cine i-a luat locul

Miliardarul mexican Carlos Slim nu mai este cel mai bogat om din lume. Cine i-a luat locul
Cofondatorul Microsoft Bill Gates a redevenit cel mai bogat om din lume, la șase ani după ce a fost devansat de miliardarul mexican Carlos Slim, a cărui avere a fost erodată în acest an de măsurile adoptate de autorități pentru spargerea monopolului din sectorul telecom.

Cofondatorul Microsoft Bill Gates a redevenit cel mai bogat om din lume, la șase ani după ce a fost devansat de miliardarul mexican Carlos Slim, a cărui avere a fost erodată în acest an de măsurile adoptate de autorități pentru spargerea monopolului din sectorul telecom, informează Mediafax.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea lui Bill Gates (57 de ani) a urcat la 72,7 miliarde de dolari, cu 16% mai mult față de începutul anului, după ce acțiunile Microsoft au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Averea lui Carlos Slim (73 de ani), care a devenit cel mai bogat om din lume în anul 2007, a scăzut în acest an cu 3 miliarde de dolari, la 72,1 miliarde de dolari. Acțiunile companiei pe care o controlează, gigantul telecom America Movil, au scăzut cu 14% de la începutul anului, după ce Congresul din Mexic a adoptat o lege care ar putea conduce la divizarea grupului, dominant pe piața comunicațiilor din America Latină.

Legea ar permite autorităților de reglementare să forțeze divizarea companiilor care acumulează o cotă de piață de peste 50% sau să le oblige să ofere concurenților acces la rețeaua proprie.

America Movil are o cotă de 70% din piața telefoniei mobile din Mexic și deține 80% din liniile de telefonie fixă din țară, cu poziții dominante sau de lider și pe alte piețe din America Latină.

Acțiunile Microsoft au crescut cu 28% în acest an, datorită reducerii costurilor și vânzărilor solide de produse software și servicii destinate companiilor. Cererea pentru computere personale este însă în scădere, limitând succesul sistemului de operare Windows 8.

Averea lui Bill Gates a crescut și datorită aprecierii participațiilor deținute de acesta la compania feroviară Canadian National Railway și la grupul Republic Services, unul dintre cei mai importanți jucători din SUA în domeniul colectării deșeurilor.

Cea mai mare parte din averea lui Gates este deținută de acesta prin fondul de investiții Cascade Investment, care are acțiuni la peste 10 companii listate și mai multe firme deținute privat, precum grupul hotelier Four Seasons. Participația la Microsoft reprezintă mai puțin de un sfert din averea lui Bill Gates. Omul de afceri a donat 28 miliarde de dolari către Bill & Melinda Gates Foundation.

Contactați de Bloomberg, purtătorii de cuvânt ai lui Gates și Slim nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Locul al treilea în topul bogaților este ocupat de miliardarul american Warren Buffett, cu o avere evalaută la 59,7 miliarde de dolari, urmat de spaniolul Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, cel mai bogat european, cu 56 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Autor

Citește și