Ministerul de Finanțe a adoptat rectificarea bugetară. Ce se va întâmpla cu Legea salarizării

Publicat: 23 11. 2016, 18:03
Actualizat: 08 02. 2017, 19:31

„La Sănătate, s-au alocat credite de angajament în sumă de 2,21 miliarde de lei în bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat, pentru aria terapeutică hepatită cronică. Aceste alocări bugetare vor permite continuarea tratamentului pentru pacienții cu ciroză hepatică aflați în stadiul F4 și extinderea programului pentru pacienții cu ciroză hepatică stadiile F2 și F3″, a declarant Anca Dragu.

Ministerul Sănătății a trimis deja la CNAS documentele necesare. Pe baza acestora, Casa începe negocierile cu producătorii de medicamente pentru încheierea contractelor cost-volum-rezultat. „Încheierea contractelor în această formulă permite o folosire judicioasă a banilor bugetului asigurărilor de sănătate, deoarece CNAS decontează tratamentele doar pentru pacienții care s-au vindecat ca urmare a terapiei”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Pentru Ministerul Agriculturii a fost asigurată suma de 1,09 miliarde de lei pentru plățile finale aferente schemelor de plăți directe pentru campania agricolă din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subvențiilor în agricultură.

„Pentru investiții la nivel local avem o alocare suplimentară de 1,25 miliarde de lei, sume care vor acoperi plățile necesare până la final de an ale proiectelor de dezvoltare a infrastructurii școlare și de drumuri”, a mai spus Anca Dragu.

Alte 47,9 milioane de lei au fost realocate pentru finanțarea Acordului de împrumut „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare, a stațiilor de tratare a apei potabile și a stațiilor de epurare a apelor uzate în localitățile cu o populație de până la 50.000 de locuitori”. Suma va fi folosită pentru închiderea proiectului finanțat din credite externe rambursabile.

„Susținem proiectele finanțate prin administrația locală. Menționez cele două programe: 14,7 milioane de lei pentru programul-pilot Masa caldă și 4,1 milioane de lei pentru programul Fructe în școli”, a mai spus ministrul.

„S-au făcut economii la Ministerul Finanțelor Publice 1,18 miliarde de lei, la Ministerul Transporturilor au fost identificate economii în sumă de 254 de milioane de lei, Ministerul Apărării Naționale a identificat 359,8 milioane de lei, bani care nu mai pot fi utilizați până la finele anului pentru cheltuieli cu bunurile și serviciile și cheltuieli de capital. Însă pentru Apărare propunem totuși credite de angajament în valoare de 5 miliarde de lei pentru demararea achizițiilor de tehnică și de echipamente specifice. De asemenea au făcut economii Ministerul Mediului, economii de 49,6 milioane de lei la proiecte cu finanțare din fonduri europene”, a mai arătat Anca Dragu.

Economiile realizate de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri se ridică la 35,4 milioane de lei, în principal la proiectele cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și programele de stimulare a întreprinderilor mici și mijlocii. Ministerul Justiției, în calitate de ordonator principal de credite, a identificat economii în valoare de 33,6 milioane de lei.

„Propunem ca pentru sume foarte mici (50.000 de lei), dacă sunt recuperate integral până la primul termen de judecată atunci dosarul se închide. Am costatat în practică faptul că peste 50% din dosare au prejudicii foarte mici, ceea ce înseamnă o ineficiență mare pentru instituțiile care trebuie să combată evaziunea. România are cele mai mici venituri publice din UE”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Avertismentul Consiliului Fiscal: Atenție la cheltuielile de personal

Consiliul Fiscal arată, într-o opinie emisă miercuri, că a doua rectificare bugetară prevede o creștere a veniturilor la bugetul general consolidat, dar și o creștere a cheltuielilor bugetare fiind depășit plafonul în cazul cheltuielilor de personal: „Veniturile Bugetul General Consolidat (BGC) sunt revizuite ascendent cu 813,1 milioane de lei comparativ cu nivelul programat în prima rectificare bugetară, iar cheltuielile bugetare sunt revizuite ascendent cu 766,1 milioane de lei sau cu 913,6 milioane lei”, conform opiniei Consiliului Fiscal cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară pe 2016.

„Modificările introduse prin proiectul celei de-a doua rectificări suplimentează dimensiunea nerespectării plafonului în cazul cheltuielilor de personal cu 132,4 milioane de lei (respectiv depășirea plafonului nominal al cheltuielilor de personal ale BGC cu 1.500,5 milioane de lei și al celui ca procent din PIB cu 0,1 puncte procentuale, în condițiile majorării estimării PIB cu 11.600 de milioane de lei comparativ cu momentul elaborării Legii plafoanelor nr. 338/2015), majorarea cu încă 755,6 milioane de lei suplimentar față de prima rectificare a depășirii plafonului pentru cheltuielile totale exclusiv asistența financiară din partea UE și a altor donatori, respectiv depășirea plafonului statuat de Legea nr. 338/2015 cu 4.100,2 milioane de lei. În plus, se adaugă și nerespectarea încadrării în limitele statuate de Legea nr. 338/2015 a plafonului cu privire la nivelul soldului primar al bugetului general consolidat (deficitul primar depășește plafonul cu 375,6 milioane de lei), în condițiile în care revizuirea descendentă a cheltuielilor cu dobânzile (-742 milioane de lei comparativ cu prima rectificare, -422,7 milioanede lei comparativ cu bugetul inițial) este acompaniată de majorarea altor cheltuieli, neantrenând o diminuare echivalentă a deficitului bugetului general consolidat”, se arată în documentul semnat de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

De asemenea, anticipează Consiliul, „din cauza nerealizării investițiilor publice programate”, deficitul bugetar la finele anului se va situa „sub nivelul propus de 2,75% din PIB”. Consiliul Fiscal arată că este puțin probabil ca până la sfârșitul anului să intre în țară sumele pe care s-a mizat că România le va primi în acest an de la Uniunea Europeană.
 
„Rectificarea lasă virtual nemodificate sumele estimate a fi atrase de la Uniunea Europeană pentru anul 2016 la 13,55 miliarde de lei. Având în vedere că încasările la finele lunii septembrie (2,9 miliarde de lei) reprezentau doar 22% din suma propusă pentru întreg anul, realizarea nivelului programat apare drept extrem de puțin probabilă. Chiar luând în considerare o accelerare a intrăriilor în ultimul trimestru al anului de proporțiile celei din anul 2015 (cel mai probabil excepțională, în condițiile în care 2015 a fost an de final de exercițiu financiar), apare ca puțin probabilă chiar atingerea unor venituri ce ar reprezenta jumătate din suma avansată pentru întreg anul”.

Proiectul legeii salarizării publice „nu va fi aprobat de actualul Guvern”

„Pentru anul viitor există circa 3 miliarde de lei pentru cheltuieli salariale. Anvelopa bugetară este de 60,9 miliarde de lei față de circa 58 de miliarde de lei în 2015. Lucrăm la bugetul pe 2017 și, conform legii, bugetul trebuie aprobat de noul Guvern”, a precizat Anca Dragu.

„Programul Prima Casă este nevoie de predictibilitate. De aceea am propus o strategie pe cinci ani, unde vom propune anumite sume pentru fiecare an. Pentru sfârșitul acestui an există cerere. Nu mă așteptam ca anul acesta să fie o cerere mai mare decât în 2015. Analizăm să vedem dacă este posibilă o suplimentare acum”.

Pe de altă parte, „în Fondul de rezervă al Guvernului sunt 380 de milioane de lei. În rectificarea bugetară nu sunt prinși bani pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului”, a mai spus ministrul Fionanțelor, răspunzând unor întrebări din partea presei.