Reforma impozitării proprietății va pune un accent mai puternic pe principiul solidarității, care presupune taxe mai mari pentru persoanele cu proprietăți multiple, și nu afectează cetățeanul mediu și veniturile curente, a declarat pentru Mediafax Liviu Voinea, secretar de stat în Finanțe.
„Vrem să fie mai pregnant principiul solidarității, adică impozitez mai puternic stocul de bogăție. Nu impozitez fluxul actual de venituri, îl las 16%, dar îl impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietăți, fără să fie afectat cetățeanul mediu, care are în proprietate, de regulă, 60 de metri pătrați”, a explicat Voinea.
Anterior, el a declarat că va face o vizită în Suedia pentru a prelua de acolo normele de aplicare a plăți TVA la încasare, ocazie cu care va analiza și sistemul suedez de taxare a proprietății, atât pentru limitarea excepțiilor, cât și pentru întărirea principiului solidarității.
Fiscul va aplica impozit pentru piscinele din proprietățile individuale, precum la case și terenuri
„Noi avem deja în lucru (impozitarea și mai mare pentru proprietăți multiple – n.r.), dar Suedia este cunsocută pentru taxarea severă a celor cu mai multe proprietăți”, a spus Voinea.
Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
În cazul deținerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcție de ordinea în care proprietățile au fost dobândite, așa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.
În cazul populației, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valaoarea impozabilă a clădirii, care se stabilește în funcție de tipul clădirii, rangul localității și zona în care se situează imob