Ministerul Economiei a făcut sesizare penală după ce Corpul de control a descoperit chirii de 0,1 euro pe metrul pătrat la SC IPROCHIM SA

Ministerul Economiei a făcut sesizare penală după ce Corpul de control a descoperit chirii de 0,1 euro pe metrul pătrat la SC IPROCHIM SA
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui / Foto: Mediafax
Publicat: 05/07/2021, 18:39
Actualizat: 05/07/2021, 20:11

Echipa desemnată de ministrul Economiei a identificat, în urma unui control la SC IPROCHIM SA, o serie de neconformități legate în principal de încheierea și derularea unor contracte închiriere a unor spații – teren și construcție – aflate în proprietatea societății din subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Este vorba despre clădirea din Calea Plevnei, unde funcționează clinica Romgermed.

Aspectele constatate cu privire la încheierea, conținutul și derularea acestor contracte fac obiectul formulării unei sesizări penale ce va fi înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în temeiul art. 291 alin. (1) din Codul de procedură penală, arată reprezentanții Ministerului Economiei într-un comunicat de presă.

Chirii subevaluate și prețuri de circa 40 de ori mai mici decât prețul pieței

„Aceste contracte au fost semnate în luna iunie 2011, de către factorii decizionali de la acea vreme, pentru o perioadă de 10 ani, angajând astfel, societatea într-o relație contractuală defavorizată sub mai multe aspecte, în special cu privire la prețul la care au fost închiriate bunurile societății respectiv 0,1 euro pe metrul pătrat pentru teren și 0,6 euro pe metrul pătrat pentru clădire. Menționăm că locațiile sunt pe Calea Plevnei, unde prețul aproximativ de închiriere în zonă varia, în 2011, între 4 și 8,5 euro pe metrul pătrat în clădire, se arată într-un comunicat al autorităților.

Părțile au estimat că la data semnării contractului suprafața utilă a spațiului închiriat era de 3.000 de metri pătrați suprafață utilă, însă suprafața exactă, urma să fie determinată exact, printr-o expertiză.

Astfel, la încheierea contractelor respective, conducerea nu a urmărit introducerea unor clauze, care să apere interesul legitim al societății, mai cu seamă că acest Institut își desfășoară activitatea ca societate pe acțiuni, ce ar fi trebuit să se orienteze spre maximizarea profitului, în scopul eficientizării activității și a creșterii valorii activelor deținute.

Investiții asumte de 756.000 de euro în termen de 5 ani

Societatea comercială care a obținut spațiile respective s-a obligat la efectuarea unei investiții în cuantum de 756.000 de euro în termen de 5 ani, constând în lucrări de amenajare, decopertări, demolări, refacerea instalațiilor etc. Cu toate acestea, la finalizarea lucrărilor respective s-a constatat de către Corpul de control lipsa diligențelor depuse de SC IPROCHIM SA, prin nedesemnarea unor persoane, care să constate pe baza unui proces verbal realitatea/valoarea lucrărilor de amenajare/renovare efectuate de locatar.

Astfel SC IPROCHIM SA și-a asumat un raport de expertiză încheiat de un expert cooptat la solicitarea și pe cheltuiala locatarului investitor, și implicit consecințele juridice generate de aici.

În acest context, constatările ce vizează aspectele de natură penală nu pot face obiectul informării de presă, întrucât faza de urmărire penală este o fază nepublică a procesului penal în conformitate cu prevederile art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală.

IPROCHIM anunță, într-un raport din 2017, că societatea e nevoită să închirieze activele din cauza situației economice dificile

„Situaţia economică şi politică marcată de criză, diminuarea activităţilor din domeniul industrial în general, reducerea lucrărilor de investiţii în domeniul specific, cât şi probleme interne de organizare, conducerea managerială schimbată la 1-2 ani, au făcut ca societatea să se confrunte cu dificultăţi majore după anul 201 1.
Reducerile succesive de personal (…),pensionările şi migrarea unor salariati către alte firme ce ofereau conditii salariale mai avantajoase au determinat reducerea numarului de salariati, pănă la 95 de salariaţi în anul 2017, ceea ce a determinat eliberarea clădirilor sediilor secundare ale IPROCHIM în decursul timpului.
Costurile cu întretinerea activelor au crescut astfel că societatea a fost obligată să găsească o altă utilitate pentru proprietățile imobiliare deținute, respectiv s-a hotărât închirierea acestora”, se arată într-un raport al societății din 2017.

Potrivit procurorilor DIICOT, la data de 25 martie 2021, directorul general adjunct al IPROCHIM a depus o plângere la Poliţie, în care a reclamat o infracţiune de şantaj, comisă de un grup de interlopi, asupra angajaţilor institutului. Anchetatorii  au arătat că administratorul clinicii Romgermed, care funcţionează în incinta IPROCHIM, într-un spaţiu închiriat în imobilul de pe Calea Plevnei nr 137C, ar fi apelat la serviciile unei grupări de interlopi pentru a dărâma, în mod abuziv, un gard exterior, a relatat GÂNDUL.RO.

Reprezentanţii Romgermed ar fi făcut la acel moment în curtea IPROCHIM o parcare cu plată, considerată ilegală de către proprietar, şi aveau nevoie de demolarea gardului exterior pentru a putea permite accesul autoturismelor.

În mod evident este vorba despre locațiile de pe Calea Plevnei, unde prețul aproximativ de închiriere în zonă varia, în 2011, între 4 și 8,5 euro pe metrul pătrat în clădire, așa cum au notat reprezentanții ministerului Economiei din comunicatul de luni, 5 iulie.

Potrivit biroului de presă a Ministerul Economiei, citat de puterea.ro contractele de locațiune încheiate în iunie 2011 între SC Improchim SA și societatea St Lukas Clinic S.R.L. (de care aparține clinica susmenționată) au termen de încetare 27 iunie 2021, respectiv 01 iulie 2021.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar