Ministerul Economiei va accepta „orice metodă prevăzută de lege” pentru atragerea de investiții la producătorul de cupru Cupru Min Abrud și așteaptă de la eventualii investitori interesați să transmită scrisori de interes până în 10 iunie.
„Realizarea procesului de atragere de investiții se va face prin orice metodă prevăzută de lege (asociere în participațiune, cooperare, etc.), suma obținută de la investitorul selectat urmând a fi utilizată pentru efectuarea investițiilor de mediu, dotarea tehnologică a societății, deschiderea de noi fronturi de lucru și capital de lucru”, potrivit unui anunț al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), organismul prin care este derulat acest proces.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunea în 9 mai că instituția a primit șase oferte pentru Cupru Min, din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa și America de Nord.
Vosganian a arătat că autoritățile vor stabili cine va fi consultantul care va oferi din punct de vedere financiar, juridic și tehnic soluția caietului de sarcini, raportul acestuia urmând să fie realizat în cursul lunii iunie.
În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînțelegerilor cu Roman Copper, câștigătorul licitației. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional. Compania deține aproximativ 60% din rezervele de cupru ale României.
Statul este consiliat în acest proces de firmele de avocatură Boștină & Asociații și Zamfirescu, Racoți & Asociații.