Ministerul Economiei lansează o nouă formă a ordonanței pentru protecția angajaților disponibilizați

Publicat: 14 03. 2013, 13:28
Actualizat: 25 03. 2019, 22:17

Ministerul Economiei a lansat o altă formă a ordonanței privind protecția socială, care nu mai include o listă a companiilor restructurate, ci stabilește că societățile care „pot” efectua concedieri colective, dar și numărul de angajați „ce urmează să fie disponibilizați” vor fi decise de Guvern, informează Mediafax.

Proiectul este în mare măsură similar celui redactat în urmă cu două săptămâni, cu excepția faptului că nu mai include o listă de anumite companii care vor fi restructurate și nici nu mai prevede că programele de restructurare vor include obligatoriu salariații care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, și că măsura se va aplica inclusiv membrilor aleși în organele executive de conducere ale organizațiilor sindicale.

În noua formă ordonanța prevede că persoanele care îndeplinesc condițiile privind pensia pentru limită de vârstă și a stagiului complet de cotizare nu beneficiază de prevederile actului normativ.

„Prevederile prezentei ordonanțe de urgență reglementează măsurile de protecție socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării și reorganizării unor societăți naționale, regii autonome, companii naționale și societăți comerciale cu capital majoritar de stat, precum și a societăților comerciale și regiilor autonome subordonate autorităților administrației publice locale. Operatorii economici care pot efectua concedieri colective, precum și numărul de salariați ce urmează să fie disponibilizați se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai în condițiile în care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate conform legii și concedierea colectivă nu depășeste termenul de 31 decembrie 2018”, se arată în document.

Programele de restructurare și reorganizare vor cuprinde în mod obligatoriu atât numărul total de salariați existent, motivele care determina restructurarea și reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea, numărul de salariați necesar pentru desfășurarea activității, dar și numărul de salariați care vor fi afectați de concedieri colective și data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile colective.

În actul normativ se arată că, dacă restructurarea și reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea se desfășoară în etape, programele vor cuprinde și numărul de salariați care vor fi afectați de concedieri în fiecare dintre etape, stabilit cu respectarea condițiilor de concediere colectivă prevăzute de dispozițiile legale în vigoare, precum și data la care va avea loc fiecare etapă.

Concedierea colectivă se face în condițiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Guvernului. Dacă restructurarea și reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea se desfășoară în etape, această prevedere se aplică pentru concedierea colectivă efectuată în prima etapă, urmând ca pentru celelalte etape concedierea colectivă să se efectueze în termen de 90 de zile de la data stabilită prn programele de restructurare.

În nota de fundamentare se afirmă că analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii/societăți naționale și societăți comerciale din industria minieră, rezultat al reevaluării fiecărei strategii de dezvoltare, au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum și cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariați ce urmează a fi disponibilizați în perioada 2013-2018 și care vor beneficia de prevederile ordonanței de urgență privind protecția socială.

„Scopul prezentei ordonanțe de urgență constă în reorganizarea activității societatilor comerciale și de asemenea a unui preț competitiv al energiei electrice și termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariați care vor beneficia de prevederile sale”, se afirmă în notă.

La începutul lunii martie, MEDIAFAX a anunțat că Guvernul va începe un program de concediere de angajați din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare și reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariații concediați urmând să beneficieze de plăți compensatorii și venit lunar de completare. La acel moment, Ministerul Economiei a redactat un proiect de ordonanță care includea o listă cu companii care urmează să fie restructurate.

Ulterior, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă proiectul și să clarifice acest subiect.

Vosganian a afirmat că organizațiile sindicale importante consideră necesară prelungirea ordonanței privind protecția socială a persoanelor disponibilizate, însă doresc ca prevederile actului normativ să fie aplicate și în cazul bugetarilor, nu doar în sectorul energetic.