Reprezentanții Ministerului Economiei și ai Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) au avut marți o întrevedere cu reprezentanții Roman Copper, firma canadiană care a câștigat licitația pentru Cupru Min Abrud, dar cu care statul nu a încheiat un acord, după ce negocierile au eșuat în urmă cu 11 zile.
„În spiritul transparenței și al deschiderii manifestate pe tot parcursul procesului de privatizare a companiei Cupru Min, Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, alături de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), anunță că astăzi, 17 februarie a.c., a avut loc o întâlnire la sediul OPSPI între reprezentanții companiei Roman Copper și cei ai Ministerului și Oficiului”, se arată într-un comunicat al MECMA.
Întâlnirea a avut loc la solicitarea publică a companiei Roman Copper, făcută Guvernului în cursul săptămânii trecute, precizează comunicatul.
„MECMA, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societății Cupru Min, conform legislației în vigoare. Conducerea Cupru Min a început demersurile pentru obținerea autorizației de mediu și continuarea activității, pe termen scurt obiectivul principal al MECMA fiind asigurarea locurilor de munca la Roșia Poieni”, mai relevă comunicatul.
Citește și Cine se află în spatele afacerii Cupru Min
Firma canadiană Roman Copper a câștigat licitația pentru preluarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min, la prețul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste prețul de pornire a licitației, de 57,3 milioane euro.
Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, 6 aprilie, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanție pentru investițiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliul Concurenței prețul pentru acțiuni și să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.
Statul român a anunțat pe 6 aprilie, la expirarea termenului limită pentru privatizarea Cupru Min Abrud, că va relua licitația pentru vânzarea Cupru Min, după eșecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunțat vineri seara, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investițiilor de mediu, să plătească suma pentru acțiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obținerea avizului Consiliului Concurenței și autorizației integrate de mediu-ambele fiind condiții suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.
Citește și Roman Copper: Vrem să ne întâlnim cu premierul Ungureanu și cu ministrul Bode pentru a clarifica „aparentele neînțelegeri”, mai ales pentru că „domnul Bode nu a participat direct la negocieri”
Ulterior, la 75 de ore de la finalizarea fără succes a negocierilor, Roman Copper a anunțat că este pregătită să respecte condițiile guvernului pentru Cupru Min, solicitând public o întrevedere cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu și cu ministrul Economiei Lucian Bode pentru a clarifica circumstanțele și „aparentele neînțelegeri” apărute pe parcursul negocierilor.
Citește și Misiunea lui Băsescu pentru guvern: Roșia Montană, Cupru Min și gazele de șist. PLUS: „În două săptămâni revizuiți toate redevențele”
Citește și Roman Copper anunță că este pregătită să respecte CONDIȚIILE GUVERNULUI pentru CUPRU MIN. Ministerul Economiei susține însă că negocierile cu firma canadiană s-au încheiat irevocabil
Citește și VÂNZAREA CUPRU MIN A EȘUAT. Lucian Bode, ministrul Economiei: „Nu mai vrem să avem în România contracte confidențiale”
Citește și Reprezentant Evaluar: Am fi putut evalua și zăcământul de la Cupru Min, dar nu ni s-a cerut