Prima pagină » Economic » Ministerul Economiei: Sub mandatul PDL, Compania Națională a Huilei A PIERDUT aproape 130 de milioane de euro și a încălcat legislația UE

Ministerul Economiei: Sub mandatul PDL, Compania Națională a Huilei A PIERDUT aproape 130 de milioane de euro și a încălcat legislația UE

Ministerul Economiei: Sub mandatul PDL, Compania Națională a Huilei A PIERDUT aproape 130 de milioane de euro și a încălcat legislația UE
Compania Națională a Huilei (CNH) a avut în perioada 2009-2011 pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro) din cauză că a vândut cărbunele la prețuri mai mici decât costul de producție, potrivit rezultatului unui control derulat de Ministerul Economiei, acționarul majoritar al companiei.

Compania Națională a Huilei (CNH) a avut în perioada 2009-2011 pierderi de 543,7 milioane lei (aproape 130 de milioane euro), din cauză că a vândut cărbunele la prețuri mai mici decât costul de producție, potrivit rezultatului unui control derulat de Ministerul Economiei, acționarul majoritar al companiei.

În perioada respectivă, Ministerul Economiei a fost condus de Adriean Videanu, Ion Ariton și Lucian Bode, toți membri PDL.

Controlul relevă „nerealizarea de venituri în sumă de 543,7 milioane de lei, ca urmare a contractării și livrării cărbunelui la un preț mai mic decât prețul de cost al exploatărilor miniere”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

CNH furnizează huilă termocentralelor Mintia și Paroșeni și are datorii către bugetul de stat de peste patru miliarde de lei.

Pentru huila importată a fost estimat un preț de 85 lei/gigacalorie, respectiv 289-323 lei/tonă, în timp ce CNH a vândut cărbunele în perioada 2009-2011 la prețul de 204-247 lei/tonă către termocentrala Paroșeni, și cu 185-247 lei/tonă la termocentrala Mintia.

Comunicatul precizează că Uniunea Europeană interzice vânzarea huilei la un preț inferior tarifului din alte țări.

„Conform Deciziei Consiliului UE nr.1407/2002/UE, România nu are dreptul să vândă huila la un preț mai mic decât prețul huilei din țări terțe”, arată Ministerul Economiei.

Controlul a mai constatat că directorul CNH din acea perioadă, Constantin Jujan, a aprobat cheltuieli nejustificate pentru deplasările unor angajați ai companiei.

De asemenea, s-au pierdut aproape 1 milion de lei din contracte încheiate pentru curățenie sau spălare de echipamente, care nu au fost onorate de prestatorii serviciilor respective.

Citește și