Prima pagină » Economic » Ministerul Energiei cere PMB să ia o decizie privind fuziunea dinte ELCEN – Termoenergetica. Sebastian Burduja: „Trebuie să lucrăm în echipă”

Ministerul Energiei cere PMB să ia o decizie privind fuziunea dinte ELCEN – Termoenergetica. Sebastian Burduja: „Trebuie să lucrăm în echipă”

Ministerul Energiei cere PMB să ia o decizie privind fuziunea dinte ELCEN - Termoenergetica. Sebastian Burduja: „Trebuie să lucrăm în echipă”

Subiectul fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB) a intrat, marți, într-o nouă etapă a procedurii oficiale, după ce Executivul a aprobat, la finalul lunii trecute, un memorandum în acest sens, document care are care are doar o valoare programatică.

Ministerul Energiei inițiatorul memorandumului privind fuziunea dintre cele două entități, a făcut public, marți, că a notificat Primăria Generală privind aprobarea documentului, în cadrul ședinței Guvernului României din 31 ianuarie, cu tema „Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile”.

Astfel, conform procedurii, Ministerul Energiei solicită Primăriei Municipiului București să transmită un punct de vedere către instituție, puncte de vedere care ar trebui să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTE.B.).

Potrivit oficialului de la minister, scopul fuziunii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie termică, operat printr-un sistem centralizat și integrat de energie termică (SACET) în Municipiul București. Această inițiativă este vitală pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității furnizării energiei termice în capitală, având un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor.

„Într-un efort continuu de a îmbunătăți furnizarea de energie termică în capitala României, Ministerul Energiei face un apel public către Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, pentru a se alătura dialogului inițiat încă din august 2023. Până în prezent, acest apel nu a primit un răspuns, iar Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, subliniază necesitatea unei colaborări strânse și eficiente pentru binele cetățenilor din București”, se arată în comunicatul transmis.

„Se poate face până în 2025, totul e să vrea și Primăria București”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îl invită pe edilul-șef al Capitalei pentru a găsi cea mai bună soluție.

„Ieri au rămas fără căldură și apă caldă peste 200.000 de bucureșteni, din aproape 1500 de blocuri. Este pur și simplu inadmisibil. Noi facem tot ceea ce depinde de ministerul energiei pentru rezolvarea acestei probleme, alocând bani din Fondul pentru Modernizare atât pentru modernizarea CET-urilor, cât și pentru reabilitarea rețelei. Am lansat deja de două săptămâni un apel de peste jumătate de miliard de euro pentru investiții în rețele de termoficare, cu alocarea fondurilor pe principiul primul venit – primul servit. Din păcate, până astăzi Primăria Municipiului București nu a depus niciun proiect, deși problema este extrem de gravă. La fel de grav este și faptul că Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează la zi ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproximativ 800 de milioane lei”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Îl invit pe Primarul Nicușor Dan să găsim împreună o soluționare rapidă a nevoilor bucureștenilor. Trebuie să lucrăm în echipă pentru a ne asigura că bucureștenii trăiesc în 2024 la standardele unei capitale europene, beneficiind de apă caldă și căldură. Investiția în modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică nu este doar o necesitate tehnică, ci și o obligație morală față de bucureșteni. O singură companie pentru producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic pentru apă caldă și căldură pentru bucureșteni – am propus deja soluția necesară și a fost aprobată prin memorandum de guvern. Așa vom putea reduce facturile bucureștenilor cu întreținerea, ca Gcal să fie 400 de lei ca la Oradea, nu 1000 de lei ca în Bucureștiul de azi. Se poate face până în 2025, totul e să vrea și Primăria București”, a transmis ministrul.

„Sistemul integrat este singura soluție durabilă pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă în casele lor, dar este și o oportunitate pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul de investiții pe termen mediu și lung, să gândească și să acționeze strategic. Îl aștept pe Nicușor Dan la masă să punem pe hârtie toți pașii următori și să găsim soluții”, a conchis ministrul Energiei.

Ministerul Energiei reiterează importanța colaborării între autoritățile naționale și locale pentru implementarea cu succes a acestui proiect vital pentru Capitală, conform sursei citate.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și