Ministerul Energiei, nou apel pentru accesarea fondurilor pentru modernizarea CET-urilor. Precizările lui Sebastian Burduja privind Bucureștiul

Publicat: 30/05/2024, 20:31

Ministerul Energiei a lansat astăzi apelul aferent ghidului pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare pentru finanțarea centralelor prin cogenerare. Acest apel este dedicat tuturor celor care n-au apucat să-și modernizeze CET-urile prin alte surse de finanțare, bineînțeles și Bucureștiului, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei a lansat joi apelul aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare.

Mai concret, potrivit Ministerului Energiei, ghidul este aferent schemei de ajutor de stat promovată prin Ordinului ministrului energiei nr. 542/2024 și care finanțează dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate.

Un pas important spre decarbonizare

Sebastin Burduja a detaliat, joi, cu în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Energiei, procedura în acest caz.

„În sisteme de termoficare avem două componente importante: cea de producție a agentului termic și cea de transport și furnizare. Atât la Craiova, cât și la Constanța, CET-urile se modernizează prin PNRR. Și Constanța e importantă și Craiova cred că e mai mare, chiar 300 de megawați, aveți și funcționați pe cărbune în acest moment, deci este un pas important spre decarbonizare, spre un aer mai curat. Aceeași proces se întâmplă și la Arad și la Râmnicu Vâlcea. Sunt toate contracte semnate la începutul mandatului meu sau pe parcurs deblocate și cu hotărâri de Guvern, cu întreagă procedură. O altă veste bună este că astăzi am lansat, am reușit să lansăm un apel absolut similar pentru centrale în cogenerare, din sisteme de termoficare, din Fondul pentru modernizare. Azi este prima zi, cred că la 10 dimineață s-a pornit acest apel și înseamnă 361 de milioane euro”, a declarat Sebastin Burduja.

Evenimentul a fost ocazionat de semnarea a trei contracte cu bani din Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de termoficare, cu trei mari administrații, respectiv Craiova, Constanța și Cluj-Napoca. Valoare totală a proiectelor este de peste 957.770.000 lei (peste 192.480.000 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de peste 693 milioane lei (peste 139 milioane euro), potrivit datelor Ministerului Energiei.

„Deci, iată un nou apel, un nou apel din Fondul pentru Modernizare și nu vă pot spune decât că alături de echipa mea, atunci când am preluat ministerul, ne uitam la suma aceea imensă de 16 miliarde de euro disponibilă prin fonduri pentru modernizare și ne întrebam de ce nu avem apeluri lansate și cred că am reușit în ultimul an de zile să lansăm apeluri de miliarde bune. Acest apel de 361 de milioane de euro este dedicat tuturor celor care n-au apucat să-și modernizeze CET-urile prin alte surse de finanțare, bineînțeles și Bucureștiului”, a declarat ministrul Energiei, care este și candidat, din partea PNL, la Primăria Capitalei.

„Pentru că suntem și acționari majoritari la ELCEN, știu sigur că domnul Claudiu Crețu și echipa au pregătit proiecte și cel puțin două CET-uri ar trebui să intre la finanțare, dacă proiectele sunt bine făcute, eligibile și vor fi selecționate, respectiv CET Progresul și CET Grozăvești. CET Sud, ultimul care va rămâne nemodernizat, dar nu pentru mult timp, cel mai mare din Europa, înseamnă o aplicație individuală care va fi făcută la Fondul pentru modernizare, pentru că bugetul acolo e cam de jumătate de miliard doar pentru CET Sud. Deci nici toată schema nu ar fi acoperit”, a precizat Sebastian Burduja.

Criterii de eligibilitate

Ghidul are ca obiectiv atingerea țintelor naționale privind modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență, precum și modernizarea rețelelor de termoficare și este a doua lansare după ghidul de rețele, care a fost promovat la începutul acestui an. Modernizările tehnologice vor conduce la asigurarea atingerii țintelor aferente 2030 stabilite în Green Deal.

Beneficiarii eligibili:

a) întreprinderile care produc energie electrică și termică în cogenerare în sistemul încălzirii centralizate: întreprinderi mari, mijlocii sau mici;

b) unități administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativ teritoriale definite conform prevederilor legale în vigoare.

Bugetul total alocat apelului: 361.950.000 euro.

Valoarea ajutorului de stat: 100% din costul net suplimentar (deficitul de finanțare), care trebuie determinat comparând profitabilitatea scenariului factual cu cea a scenariului contrafactual.

Ajutoarele de stat acordate pentru proiecte care vizează investiții în sisteme de termoficare și răcire centralizată eficiente din punct de vedere energetic vor fi acordate doar în cazul în care acestea au efect stimulativ și respectă principiul demarării lucrărilor.

Ghidul solicitantului poate fi accesat aici.

Citiți și:

Sebastian Burduja, soluții imediate pentru problema TERMOFICĂRII din București: „Acolo unde sistemul e integrat, e mai ieftin decât centrala proprie”

Sebastian Burduja: Nicușor Dan refuză aprobarea fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica: „Este aceeași rețetă a haosului general din București”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×