Ministerul Finanțelor a atras prin ediția din august FIDELIS peste 3,2 mld. lei. Un singur român a împrumutat statul cu suma-record de 324 mil. lei

Ministerul Finanțelor a atras prin ediția din august FIDELIS peste 3,2 mld. lei. Un singur român a împrumutat statul cu suma-record de 324 mil. lei
Publicat: 22/08/2024, 12:55
Actualizat: 22/08/2024, 12:58

Cea de-a patra ediție a emisiunii de titluri de stat Fidelis, unul din instrumentele prin care statul atrage fonduri de la populație pentru necesarul de finanțare, a adus investiții-record de peste 3,23 miliarde de lei, din care donatorii de sânge au subscris peste 200 milioane lei, anunță Ministerul Finanțelor. Cu totul special în cadrul programului este suma investită de un singur român, persoană fizică, în ultima parte a subscrierilor, de 324 de milioane de lei, pentru care va primi dobânzi de zeci de milioane de lei anual, scrie Ziarul Financiar.

Fidelis IV din 2024, desfășurată între 8-20 august, a înregistrat o valoare record a subscrierilor, de peste 3,23 miliarde lei, depășind recordul anterior stabilit în luna aprilie, de peste 3,197 miliarde lei, potrivit Ministerului Finanțelor.

Dat fiind necesarul de finanțare în creștere al statului, Guvenul  a modificat luni legislația privind datoria publică, care include și regelementări pentru a flexibiliza programul Tezaur.

Suma atrasă în cele 18 ediții

În cele 4 ediții lansate în acest an, investitorii au plasat peste 10,4 miliarde lei prin peste 67.000 subscrieri, iar eroii celor 4 ediții din 2024 sunt cei peste 6.000 de donatori-investitori, care au investit peste 877 milioane lei.

Cumulat, adăugând suma la cea raportată anterior, la ediția din iunie, de Bursa de Valori București, înseamnă că în cele 18 oferte Fidelis derulate începând cu august 2020, românii au finanțat statul cu peste 34,83 miliarde lei.

„Pentru a doua oară în acest an, au fost investite sume record pentru emisiunile Programului FIDELIS. Cele peste 230.000 de subscrieri in titlurile de stat FIDELIS de până acum se integrează perfect în dinamica investițiilor persoanelor fizice pe piața de capital și reușesc să atragă surse importante de finanțare pentru statul român. Instrumentele oferite în cadrul acestui program sunt îmbunătățite constant pentru a ne adapta cerințelor investitorilor. În ceea ce privește componenta socială, ne mândrim cu cei peste 11.000 de donatori-investitori care au subscris până acum peste 1,4 miliarde lei. Ca element de noutate, această ediție, în afară de instrumentul dedicat donatorilor, a adus scadența de 5 ani, pentru cei ce urmăresc investiții de lungă durată, cu risc minim și dobândă competitivă”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Cea mai recentă ediție de titluri de stat Fidelis se remarcă și datorită rezultatelor importante generate de donatorii-investitori, care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor”, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și Rock FM. Peste 202 milioane lei au fost investiți de către 1.608 români care au donat sânge începând cu luna martie a acestui an. Aceștia au beneficiat de o dobândă de 6.80%, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice cu scadența la 1 an, potrivit Finanșelor.

Pentru prima dată în acest an, emisiune în lei cu scadența la 5 ani

La această ediție, un singur investitor persoană fizică a împrumutat statul român cu 342 milioane de lei (68 mil. euro), pentru care va fi remunerat de Ministerul Finanţelor cu o dobândă neimpozabilă de 24 mil. lei în fiecare an, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Investittorul a subscris, chiar în ultima zi a perioadei de subscriere, pe 20 august 2024, titluri de stat Fidelis în emisiunea cu scadenţa pe cinci ani, pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 7% pe an neimpozabilă.

Per ansamblu, datele transmise de Ministerul Finanțelor arată că cele mai accesate emisiuni ale acestei ediții au fost:

  • emisiunea în lei, cu scadența de 5 ani, dobânda de 7%, cu un total de peste 972 milioane de lei investiți prin 5.122 ordine;
  • emisiunea în euro, cu scadența la 1 an, dobânda de 4%, cu o sumă totală investită de peste 205 milioane euro, echivalentul a peste 1,02 miliarde lei, plasată prin 5.297 ordine.

Emisiunea în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a strâns un interes de peste 105 milioane euro, echivalentul a 528 milioane lei, plasate prin 3.652 ordine. În ceea ce privește emisiunea în lei, cu scadența de 1 an și dobânda de 5,8%, investitorii au plasat peste 514 milioane lei, prin 4.615 ordine.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Donatorii-investitori au beneficiat de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 martie 2024.

Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilități precum:

  • posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere;
  • câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
  • flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.

Sursa foto: BVB

Citiți și:

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024. La cât ar ajunge anul viitor

Cum argumentează șeful BNR reducerea dobânzii-cheie. „Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară ca să nu rămânem cocoțați în perioada de toamnă

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu